Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 834165
Постинги: 585
Коментари: 710
Гласове: 4183
Постинг
09.02.2021 21:47 - Из сборник от статии “Тайните на живия свят”, София, 1980, Земиздат
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2765 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.03.2021 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съдържа следните текстове:
Даровитите чинки, автор Дейвид Лак
Кучешките рибки от пустинята в Долината на смъртта – от Джеймс Х. Браун
Общественият ред при дивите северноамерикански пуйкиС. Робърт Уотс и Алън Стоукс
География на птиците – Карл Уелти
Дрейфът на континентите и повествованието на вкаменелостите А. Халам
Дрейфът на континентите и еволюциятаБьорн Куртен
Гъстота на популацията и социална патологияДжон Б. Калхаун
Въздушната миграция при насекомите С. Дж. Джонсон
Растения и пеперудиПол. Р. Ерлик
Борба с плевелите чрез насекомиДжеймс К. Холоуей
Лалугерите от пустинята Мохаве Джордж А. Бартоломю и Джак У. Хъдзън
Симбиоза за почистване Конрад Лимбо
Гъбарниците на насекомитеСюзън У. Батра и Лек Р. Батра
Пустини, създадени поради липса на микроелементи А. Дж. Андерсън и Е. Дж. Андърууд
Екологичните кръговрати и отровните вещества в природата Джордж М. Уудуел
Торфените блата и тресавища Едуард С. Дийви-младши
Животът върху една пясъчна дюна Уилиам Х. Амос
Екология на огъня Чарлз Ф. Купър


Из “География на птиците”, автор Карл Уелти

Макар че са свободни да летят, където си искат,
птиците космополити са малко на брой. След 150 милиона
години еволюция в постоянно изменяща се среда
повечето от видовете се придържат в границите на
определени райони от Земята.


    […]
    Еволюцията на птиците е отговаряла на промените в жизнената им среда по толкова пряк и систематичен начин, че той може да бъде изразен с поредица от биологични правила. Например видовете птици, живеещи в по-студен климат, трябва да бъдат по-едри от родствените им видове, обитаващи по-топлите области на земята. Това правило, което важи и за бозайниците, очевидно произтича от естествения отбор, който е благоприятсвувал за налагането на едно физиологично предимство. Птиците с по-едри тела имат имат относително по-малка телесна повърхност, чрез която да губят топлина, като по-този показател една едра птица се равнява на две или три по-дребни, сгушени заедно, за да се топлят. Птиците в по-студените райони също имат относително по-къси човки, крака и крила, поради което губят по-малко топлина. Съгласно друго правило птиците в по-студената част от ареала на даден вид снасят повече яйца на люпило, отколкото птиците в по-топлите райони. Преброяванията на яйцата, извършени от Дейвид Лак, английски орнитолог, показват, че червеношийката снася средно по 6,2 яйца на люпило в Скандинавия, 4,5 в Испания и 3,5 на Канарските острови. Въпреки късото скандинавско лято птиците могат да отгледат повече малки поради поради изобилието от насекоми и поради дългия ден. По трудно обясними адаптивни причини птиците и бозайниците в тропиците имат в кожата си повече тъмен пигмент меланин, отколкото техните родственици в по-студените климатични области. Докато тропичните птици са с по-ярки цветове и повече оттенъци в оперението си, обитателите на полярните райони са най-вече с белоснежно оперение.
     Високата степен на корелация между ареал и климат при някои видове се проявява ясно, когато климата се измени. Средната годишна температура на Северното полукълбо постепенно се повишава през последните десетилетия. Много южни птици, като кардиналът, бялата чапла и присмехулникът, бавно разширяват ареала си на север. В Швеция преди 50 години сивата врана е била предвестник на пролетта – днес там тя е постоянен зимен обитател. Преди 1885 г. във Финландия са били известни 262 вида птици. Днес те са 298, като новите видове идват най-много от Южна Европа и Средиземноморието.
     […]
     Струпването на птичи видове в тропиците е свързано както с климата, така и с наличието на богата хранителна база. Зелените растения осигуряват първото звено в хранителната верига на животните, следователно вечната зеленина на тропиците предлага повече възможности за изхранване, отколкото всички други райони. И обратно, повече от ясно е, че хранещите се с насекоми птици от умерените и по-северните ширини трябва да мигрират на юг, бягайки от ниските температури на зимата. 
     Връзката между запасите от храна и ареала най-добре проличава в случаите на приспособяванее към специална храна. Трудно е да очакваме, че кълвачите ще почнат да търсят насекоми – вредители по дърветата – в степите и прериите. Хранещите се с нектар колибри трябва да имат целогодишно цъвтящи растения. Някои видове колибри са свързани с точно определено растение поради специфичната форма на човката си. Клюновете на кръсточовките са специално приспособени за хранене със семената на иглолисни растения. Белият рибояд се е специализирал в ловенето на летящи риби и следователно островите, на които той се размножава, трябва да са сред води, които изобилстват с такива риби. Разбира се, толкова тясна зависимост е просто покана за изчезване. Когато едно природно бедствие унищожи морската трева зостера по атлантическото крайбрежие на Съединените щати през 1931-1932 г., една от многото жерви беше белобузата гъска, която се хранеше с нея. Броят на тези гъски спадна с 80%. Не е вероятно обаче такава съдба да постигне широко разпространената южноамериканска чайка. В нейното меню влизат риби, морски безгръбначни и миди, яйца и малки на други птици, мърша, човешки отпадъци – с една дума почти всичко.
     Ареалите на някои птици са определени от приспособления към други страни на техните местообитания, които могат да изглеждат не така непреодолими като храната.
     […]



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930