За този блог
Гласове: 4183
Постинг
14.05.2020 23:53 -
Леща плакия с орехи и маслини или „фолклорист“ в търсене на вкусна международна готварска рецепта
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1174 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 27.02.2021 08:52
Прочетен: 1174 Коментари: 4 Гласове:
3
Последна промяна: 27.02.2021 08:52
& &
& & &
& & & &
Светът е оцелял, защото се е научил да готви!
Всеки човек може да бъде готвач – ако е гладен или ако има мерак да открива и развива нови рецепти. Всяко начало изисква време и ресурси, ала достатъчно е да усвоите десетина кулинарни хватки и вие вече сте стъпили да вървите по пътя на откривателите.
Да умееш да приготвяш и съхраняваш храна винаги е било сред най-значимите и полезни човешки прозрения. Наравно с рисуването, четмото, писмото, строителството, музиката, лечителството, земеделието, природните и духовни науки.
Приготвянето на топла храна е здраве и...
Можете да видите как енергията ври пред очите ви. Да усещате и променяте реалността – да забърквате коктейли, гозби, гювечи и специалитети на живо.
Да медитирате и действате едновременно. Да събудите и оживите себе си и близките си. Накратко - който готви с песен на уста, зло не мисли и „рекламни мрежи“ не го ловят.
Каква е рецептата – магията на вкусната гозба?
И тук, както във всяка друга човешка дейност, най-градивен е мерака за живот и бъдеще. Втората не по-малко важна точка е да има за кого да се грижите – за друг или поне за себе си. На трето място уместно е да започнете с готвенето от рано. Ако вече сте изпуснали тази възможност не се натъжавайте, а си припомнете как са готвели пред вас близките ви.
Бях на пет-шест години когато татко ми предаде първия урок по готварство, като ме
„научи “ да беля картофи. Дали защото му се пречках в кухнята или поради някакъв друг подтик той ми каза:
- Ето ти един картоф, умий го, вземи този малкия нож и се опитай да го обелиш.
- Ама той е мръсен и грозен, отговорих аз.
- Може би, но ето виж как пред очите ти ще стане светъл и красив.
- Еха, как се промени в ръката ти. Ще мога ли аз да го направя такъв?!
- Mоже би не от първия път, но с времето сигурно ще станеш и по-сръчен от мен.
...
Още не съм станал по-сръчен от баща си, ала не по липса на потенциал.
Промяната/кинетичната енергия се случва, когато има човешка причина за това.
А сега,
ето „рецептата“ на „Леща плакия с орехи и маслини“
Продукти и съдове:
Тенджера с двойно дъно – алпака, с обем шест-седем литра.
Малка помощна тенджера за задушаване на морковите и кромид лук.
„Зелено-кафява“ леща – половин килограм. (канадска, френска, холандска или руска)
Чиста студена вода, три-четири литра – на вкус. ;)
Студено пресовано слънчогледово олио - 50-100 милилитра.
Студено пресован зехтин екстра - 50-100 милилитра.
Орехови ядки – около 100-150 грама
Зелени маслини, от дребничките без костилки – отцедени около 200 грама
Моркови – ако имате три-четири
Чесън – десет-петнадесет скилидки
Чубрица – една шепа
Готварска сол – възможно най-малко
Приготвяне:
Важно - на боб, леща, грах и другите бобови варива солта се слага чак накрая!
Първата стъпка е търпеливо да почистите лещата. После я умивате веднъж и я накисвате с вода.
Взимате почистените орехи – както са (без да ги смилате, режете или начуквате) и ги накисвате с вода в един компотен буркан. Да се киснат поне около час, докато готвите. Хубаво е да смените водата, в която се киснат поне веднъж.
Обелвате и нарязвате морковите и ги слагате да се задушат с една-две чаши вода и олиото в малката тенджера.
Докато морковите се задушават енергично претривате с чисти ръце вече накисната леща. Претривате и изливате водата, наливате нова вода и отново претривате с ръце – така поне четири-пет пъти. Идеята е да свалите колкото успеете от външната ципа на лещата.
Сваляте вече задушените моркови от котлона и на тяхно място слагате тенджерата с измитата и претрита леща, в която сте налели желаното количество студена вода. Добавяте и вече задушените моркови с олиото вътре.
Почиствате чесъна и го изсипвате в „чорбата“. Добавяте и чубрицата.
Когато чрез опитване решите, че лещата е готова, изсипвате в „супата“ отцедените маслини и орехи. Изключвате котлона, добавяте солта и оставяте гозбата да къкри още 10-на минути.
Половин-един час след като сте махнали тенджерата от котлона, добавяте зехтина и енергично разбърквате.
Може би се чудите, защо в заглавието съм написал международна рецепта.
Може би се досещате, но ако се колебаете – отговорът е следният:
Традицията, рецептата,
чесънът, орехите, водата, „огънят“, олиото и чубрицата са български.
Лещата в този случай беше руска. Маслините – гръцки. Зехтинът – испански.
Морковите – холандски. Тенджерата – чешка, а солта – хималайска.
Друго – да имате мерак и да ви е сладко.
И да си тананикате/наричате докато готвите или ако не умеете да пеете поне да слушате класическа или фолклорна музика докато забърквате гозбата – татко така ме е учил. :)
Музиката да е с вас:
Градът и неговите солисти
https://www.youtube.com/watch?v=giLMqK7LUAE
Камелия Найденова - Севдана от Георги Златев-Черкин
https://www.youtube.com/watch?v=91jcMEM_mmk
Бояна Желязкова - Родопска мечта
https://www.youtube.com/watch?v=jcXxzvPfVcE
"Валс на цветята" из "Лешникотрошачката"
https://www.youtube.com/watch?v=y5dnxK1W9tI
Дилмано, Дилберо
https://www.youtube.com/watch?v=UfX83DynKt8
Вероника и Мартин Маркович - "Чуй ме, Дилмано"
https://www.youtube.com/watch?v=pAV9n9b5rR0
Васил Найденов - Там (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jFBLQF3-dCg
Фамилия Тоника и Тодор Колев - Петимата музиканти (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jdYUV_I3vUs
Силвия Кацарова и LZ ~ "Топъл Дъжд"
https://www.youtube.com/watch?v=7h399KWRg0I
Валди Тотев - Жена
https://www.youtube.com/watch?v=VS8fa79oP7g
Мими Иванова – Зелената стара чешма
https://www.youtube.com/watch?v=Ohm7bnY9tng
Васко Кръпката - Нека бъде светлина (Цвете за Гошо 2010)
https://www.youtube.com/watch?v=YvLTyL8joLI
Мери Бойс Бенд - Ще успея ли някога да надбягам птиците
https://www.youtube.com/watch?v=lJumBWaadkU
Николай Бакалов, VenZy и Виктория Георгиева – Нищо случайно
https://www.youtube.com/watch?v=8Zw_i0Sn8S0
Sha-Sha Музикант котка не храни
https://www.youtube.com/watch?v=v5Iirnw5620
Тангра - Богатство (Светла Пенева)
https://www.youtube.com/watch?v=vT-8aDZRnGc
Авеню - Песента на тишината
https://www.youtube.com/watch?v=1LoAKhtflEw
До последен час – Фактор
https://www.youtube.com/watch?v=_ICeSm0bR5U
Деси Добрева - Тъпан Реге
https://www.youtube.com/watch?v=1pyMf0cVbTo
Hilda Kazasyan / Хилда Казасян и Преслава Цанкова - Големи и малки
https://www.youtube.com/watch?v=Vip4eLrcEWA
80 години детски радиопредавания, БНР, 2015 г.
https://www.youtube.com/watch?v=MribOsqMA2Q
Елица Наумова – Нов ден
https://www.youtube.com/watch?v=wOFswzSSvUU
Чомпилче - кв. "Траяна Глас"
https://www.youtube.com/watch?v=WWrXA5lprH4
... и ...
Ансамбъл "Родопа" и 101 каба гайди – 5 май 2020
https://www.youtube.com/watch?v=i41GZ4rIu8Q
Вечно възраждащите се думи, вяра и космически гласове на България!
https://www.youtube.com/watch?v=T6S9c1BReoY
20-то издание на конкурса „Млади фолклорни таланти“, 2020 г.
https://www.youtube.com/watch?v=s4jcgtDAxQs
& & &
& & & &
Светът е оцелял, защото се е научил да готви!
Всеки човек може да бъде готвач – ако е гладен или ако има мерак да открива и развива нови рецепти. Всяко начало изисква време и ресурси, ала достатъчно е да усвоите десетина кулинарни хватки и вие вече сте стъпили да вървите по пътя на откривателите.
Да умееш да приготвяш и съхраняваш храна винаги е било сред най-значимите и полезни човешки прозрения. Наравно с рисуването, четмото, писмото, строителството, музиката, лечителството, земеделието, природните и духовни науки.
Приготвянето на топла храна е здраве и...
Можете да видите как енергията ври пред очите ви. Да усещате и променяте реалността – да забърквате коктейли, гозби, гювечи и специалитети на живо.
Да медитирате и действате едновременно. Да събудите и оживите себе си и близките си. Накратко - който готви с песен на уста, зло не мисли и „рекламни мрежи“ не го ловят.
Каква е рецептата – магията на вкусната гозба?
И тук, както във всяка друга човешка дейност, най-градивен е мерака за живот и бъдеще. Втората не по-малко важна точка е да има за кого да се грижите – за друг или поне за себе си. На трето място уместно е да започнете с готвенето от рано. Ако вече сте изпуснали тази възможност не се натъжавайте, а си припомнете как са готвели пред вас близките ви.
Бях на пет-шест години когато татко ми предаде първия урок по готварство, като ме
„научи “ да беля картофи. Дали защото му се пречках в кухнята или поради някакъв друг подтик той ми каза:
- Ето ти един картоф, умий го, вземи този малкия нож и се опитай да го обелиш.
- Ама той е мръсен и грозен, отговорих аз.
- Може би, но ето виж как пред очите ти ще стане светъл и красив.
- Еха, как се промени в ръката ти. Ще мога ли аз да го направя такъв?!
- Mоже би не от първия път, но с времето сигурно ще станеш и по-сръчен от мен.
...
Още не съм станал по-сръчен от баща си, ала не по липса на потенциал.
Промяната/кинетичната енергия се случва, когато има човешка причина за това.
А сега,
ето „рецептата“ на „Леща плакия с орехи и маслини“
Продукти и съдове:
Тенджера с двойно дъно – алпака, с обем шест-седем литра.
Малка помощна тенджера за задушаване на морковите и кромид лук.
„Зелено-кафява“ леща – половин килограм. (канадска, френска, холандска или руска)
Чиста студена вода, три-четири литра – на вкус. ;)
Студено пресовано слънчогледово олио - 50-100 милилитра.
Студено пресован зехтин екстра - 50-100 милилитра.
Орехови ядки – около 100-150 грама
Зелени маслини, от дребничките без костилки – отцедени около 200 грама
Моркови – ако имате три-четири
Чесън – десет-петнадесет скилидки
Чубрица – една шепа
Готварска сол – възможно най-малко
Приготвяне:
Важно - на боб, леща, грах и другите бобови варива солта се слага чак накрая!
Първата стъпка е търпеливо да почистите лещата. После я умивате веднъж и я накисвате с вода.
Взимате почистените орехи – както са (без да ги смилате, режете или начуквате) и ги накисвате с вода в един компотен буркан. Да се киснат поне около час, докато готвите. Хубаво е да смените водата, в която се киснат поне веднъж.
Обелвате и нарязвате морковите и ги слагате да се задушат с една-две чаши вода и олиото в малката тенджера.
Докато морковите се задушават енергично претривате с чисти ръце вече накисната леща. Претривате и изливате водата, наливате нова вода и отново претривате с ръце – така поне четири-пет пъти. Идеята е да свалите колкото успеете от външната ципа на лещата.
Сваляте вече задушените моркови от котлона и на тяхно място слагате тенджерата с измитата и претрита леща, в която сте налели желаното количество студена вода. Добавяте и вече задушените моркови с олиото вътре.
Почиствате чесъна и го изсипвате в „чорбата“. Добавяте и чубрицата.
Когато чрез опитване решите, че лещата е готова, изсипвате в „супата“ отцедените маслини и орехи. Изключвате котлона, добавяте солта и оставяте гозбата да къкри още 10-на минути.
Половин-един час след като сте махнали тенджерата от котлона, добавяте зехтина и енергично разбърквате.
Може би се чудите, защо в заглавието съм написал международна рецепта.
Може би се досещате, но ако се колебаете – отговорът е следният:
Традицията, рецептата,
чесънът, орехите, водата, „огънят“, олиото и чубрицата са български.
Лещата в този случай беше руска. Маслините – гръцки. Зехтинът – испански.
Морковите – холандски. Тенджерата – чешка, а солта – хималайска.
Друго – да имате мерак и да ви е сладко.
И да си тананикате/наричате докато готвите или ако не умеете да пеете поне да слушате класическа или фолклорна музика докато забърквате гозбата – татко така ме е учил. :)
Музиката да е с вас:
Градът и неговите солисти
https://www.youtube.com/watch?v=giLMqK7LUAE
Камелия Найденова - Севдана от Георги Златев-Черкин
https://www.youtube.com/watch?v=91jcMEM_mmk
Бояна Желязкова - Родопска мечта
https://www.youtube.com/watch?v=jcXxzvPfVcE
"Валс на цветята" из "Лешникотрошачката"
https://www.youtube.com/watch?v=y5dnxK1W9tI
Дилмано, Дилберо
https://www.youtube.com/watch?v=UfX83DynKt8
Вероника и Мартин Маркович - "Чуй ме, Дилмано"
https://www.youtube.com/watch?v=pAV9n9b5rR0
Васил Найденов - Там (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jFBLQF3-dCg
Фамилия Тоника и Тодор Колев - Петимата музиканти (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jdYUV_I3vUs
Силвия Кацарова и LZ ~ "Топъл Дъжд"
https://www.youtube.com/watch?v=7h399KWRg0I
Валди Тотев - Жена
https://www.youtube.com/watch?v=VS8fa79oP7g
Мими Иванова – Зелената стара чешма
https://www.youtube.com/watch?v=Ohm7bnY9tng
Васко Кръпката - Нека бъде светлина (Цвете за Гошо 2010)
https://www.youtube.com/watch?v=YvLTyL8joLI
Мери Бойс Бенд - Ще успея ли някога да надбягам птиците
https://www.youtube.com/watch?v=lJumBWaadkU
Николай Бакалов, VenZy и Виктория Георгиева – Нищо случайно
https://www.youtube.com/watch?v=8Zw_i0Sn8S0
Sha-Sha Музикант котка не храни
https://www.youtube.com/watch?v=v5Iirnw5620
Тангра - Богатство (Светла Пенева)
https://www.youtube.com/watch?v=vT-8aDZRnGc
Авеню - Песента на тишината
https://www.youtube.com/watch?v=1LoAKhtflEw
До последен час – Фактор
https://www.youtube.com/watch?v=_ICeSm0bR5U
Деси Добрева - Тъпан Реге
https://www.youtube.com/watch?v=1pyMf0cVbTo
Hilda Kazasyan / Хилда Казасян и Преслава Цанкова - Големи и малки
https://www.youtube.com/watch?v=Vip4eLrcEWA
80 години детски радиопредавания, БНР, 2015 г.
https://www.youtube.com/watch?v=MribOsqMA2Q
Елица Наумова – Нов ден
https://www.youtube.com/watch?v=wOFswzSSvUU
Чомпилче - кв. "Траяна Глас"
https://www.youtube.com/watch?v=WWrXA5lprH4
... и ...
Ансамбъл "Родопа" и 101 каба гайди – 5 май 2020
https://www.youtube.com/watch?v=i41GZ4rIu8Q
Вечно възраждащите се думи, вяра и космически гласове на България!
https://www.youtube.com/watch?v=T6S9c1BReoY
20-то издание на конкурса „Млади фолклорни таланти“, 2020 г.
https://www.youtube.com/watch?v=s4jcgtDAxQs
Тагове:
Влиянието на космоса и заобикалящия ни с...
Човек има всичко, което му е нужно
... за чий дедов съм жив?!
Човек има всичко, което му е нужно
... за чий дедов съм жив?!
Мухи, Монаси, Марс, Махабхарата
ЩЕ СЕ ЗАДОВОЛИМ ЛИ САМО С НИРВАНА
Стенописи от Диан Костов Костинброд
ЩЕ СЕ ЗАДОВОЛИМ ЛИ САМО С НИРВАНА
Стенописи от Диан Костов Костинброд
Следващ постинг
Предишен постинг
Вкусен постинг! :)))
Благодаря за "Хубава си моя горо" изпята от Космическите гласове на България!
цитирайБлагодаря за "Хубава си моя горо" изпята от Космическите гласове на България!
Дела, и аз благодаря за ранобудния коментар.
Поздравявам те с още фолклорна музика. :)
цитирайПоздравявам те с още фолклорна музика. :)
Благодаря за симпатичната международна рецепта! Не мога да не отбележа, че работиш в близо два пъти по-голям мащаб от мен. :)
цитирайМащаба е "класически" - както съм се научил като дете.
цитирайТърсене