За този блог
Гласове: 4183
Постинг
14.05.2020 23:53 -
Леща плакия с орехи и маслини или „фолклорист“ в търсене на вкусна международна готварска рецепта
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1169 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 27.02.2021 08:52
Прочетен: 1169 Коментари: 4 Гласове:
3
Последна промяна: 27.02.2021 08:52
& &
& & &
& & & &
Светът е оцелял, защото се е научил да готви!
Всеки човек може да бъде готвач – ако е гладен или ако има мерак да открива и развива нови рецепти. Всяко начало изисква време и ресурси, ала достатъчно е да усвоите десетина кулинарни хватки и вие вече сте стъпили да вървите по пътя на откривателите.
Да умееш да приготвяш и съхраняваш храна винаги е било сред най-значимите и полезни човешки прозрения. Наравно с рисуването, четмото, писмото, строителството, музиката, лечителството, земеделието, природните и духовни науки.
Приготвянето на топла храна е здраве и...
Можете да видите как енергията ври пред очите ви. Да усещате и променяте реалността – да забърквате коктейли, гозби, гювечи и специалитети на живо.
Да медитирате и действате едновременно. Да събудите и оживите себе си и близките си. Накратко - който готви с песен на уста, зло не мисли и „рекламни мрежи“ не го ловят.
Каква е рецептата – магията на вкусната гозба?
И тук, както във всяка друга човешка дейност, най-градивен е мерака за живот и бъдеще. Втората не по-малко важна точка е да има за кого да се грижите – за друг или поне за себе си. На трето място уместно е да започнете с готвенето от рано. Ако вече сте изпуснали тази възможност не се натъжавайте, а си припомнете как са готвели пред вас близките ви.
Бях на пет-шест години когато татко ми предаде първия урок по готварство, като ме
„научи “ да беля картофи. Дали защото му се пречках в кухнята или поради някакъв друг подтик той ми каза:
- Ето ти един картоф, умий го, вземи този малкия нож и се опитай да го обелиш.
- Ама той е мръсен и грозен, отговорих аз.
- Може би, но ето виж как пред очите ти ще стане светъл и красив.
- Еха, как се промени в ръката ти. Ще мога ли аз да го направя такъв?!
- Mоже би не от първия път, но с времето сигурно ще станеш и по-сръчен от мен.
...
Още не съм станал по-сръчен от баща си, ала не по липса на потенциал.
Промяната/кинетичната енергия се случва, когато има човешка причина за това.
А сега,
ето „рецептата“ на „Леща плакия с орехи и маслини“
Продукти и съдове:
Тенджера с двойно дъно – алпака, с обем шест-седем литра.
Малка помощна тенджера за задушаване на морковите и кромид лук.
„Зелено-кафява“ леща – половин килограм. (канадска, френска, холандска или руска)
Чиста студена вода, три-четири литра – на вкус. ;)
Студено пресовано слънчогледово олио - 50-100 милилитра.
Студено пресован зехтин екстра - 50-100 милилитра.
Орехови ядки – около 100-150 грама
Зелени маслини, от дребничките без костилки – отцедени около 200 грама
Моркови – ако имате три-четири
Чесън – десет-петнадесет скилидки
Чубрица – една шепа
Готварска сол – възможно най-малко
Приготвяне:
Важно - на боб, леща, грах и другите бобови варива солта се слага чак накрая!
Първата стъпка е търпеливо да почистите лещата. После я умивате веднъж и я накисвате с вода.
Взимате почистените орехи – както са (без да ги смилате, режете или начуквате) и ги накисвате с вода в един компотен буркан. Да се киснат поне около час, докато готвите. Хубаво е да смените водата, в която се киснат поне веднъж.
Обелвате и нарязвате морковите и ги слагате да се задушат с една-две чаши вода и олиото в малката тенджера.
Докато морковите се задушават енергично претривате с чисти ръце вече накисната леща. Претривате и изливате водата, наливате нова вода и отново претривате с ръце – така поне четири-пет пъти. Идеята е да свалите колкото успеете от външната ципа на лещата.
Сваляте вече задушените моркови от котлона и на тяхно място слагате тенджерата с измитата и претрита леща, в която сте налели желаното количество студена вода. Добавяте и вече задушените моркови с олиото вътре.
Почиствате чесъна и го изсипвате в „чорбата“. Добавяте и чубрицата.
Когато чрез опитване решите, че лещата е готова, изсипвате в „супата“ отцедените маслини и орехи. Изключвате котлона, добавяте солта и оставяте гозбата да къкри още 10-на минути.
Половин-един час след като сте махнали тенджерата от котлона, добавяте зехтина и енергично разбърквате.
Може би се чудите, защо в заглавието съм написал международна рецепта.
Може би се досещате, но ако се колебаете – отговорът е следният:
Традицията, рецептата,
чесънът, орехите, водата, „огънят“, олиото и чубрицата са български.
Лещата в този случай беше руска. Маслините – гръцки. Зехтинът – испански.
Морковите – холандски. Тенджерата – чешка, а солта – хималайска.
Друго – да имате мерак и да ви е сладко.
И да си тананикате/наричате докато готвите или ако не умеете да пеете поне да слушате класическа или фолклорна музика докато забърквате гозбата – татко така ме е учил. :)
Музиката да е с вас:
Градът и неговите солисти
https://www.youtube.com/watch?v=giLMqK7LUAE
Камелия Найденова - Севдана от Георги Златев-Черкин
https://www.youtube.com/watch?v=91jcMEM_mmk
Бояна Желязкова - Родопска мечта
https://www.youtube.com/watch?v=jcXxzvPfVcE
"Валс на цветята" из "Лешникотрошачката"
https://www.youtube.com/watch?v=y5dnxK1W9tI
Дилмано, Дилберо
https://www.youtube.com/watch?v=UfX83DynKt8
Вероника и Мартин Маркович - "Чуй ме, Дилмано"
https://www.youtube.com/watch?v=pAV9n9b5rR0
Васил Найденов - Там (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jFBLQF3-dCg
Фамилия Тоника и Тодор Колев - Петимата музиканти (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jdYUV_I3vUs
Силвия Кацарова и LZ ~ "Топъл Дъжд"
https://www.youtube.com/watch?v=7h399KWRg0I
Валди Тотев - Жена
https://www.youtube.com/watch?v=VS8fa79oP7g
Мими Иванова – Зелената стара чешма
https://www.youtube.com/watch?v=Ohm7bnY9tng
Васко Кръпката - Нека бъде светлина (Цвете за Гошо 2010)
https://www.youtube.com/watch?v=YvLTyL8joLI
Мери Бойс Бенд - Ще успея ли някога да надбягам птиците
https://www.youtube.com/watch?v=lJumBWaadkU
Николай Бакалов, VenZy и Виктория Георгиева – Нищо случайно
https://www.youtube.com/watch?v=8Zw_i0Sn8S0
Sha-Sha Музикант котка не храни
https://www.youtube.com/watch?v=v5Iirnw5620
Тангра - Богатство (Светла Пенева)
https://www.youtube.com/watch?v=vT-8aDZRnGc
Авеню - Песента на тишината
https://www.youtube.com/watch?v=1LoAKhtflEw
До последен час – Фактор
https://www.youtube.com/watch?v=_ICeSm0bR5U
Деси Добрева - Тъпан Реге
https://www.youtube.com/watch?v=1pyMf0cVbTo
Hilda Kazasyan / Хилда Казасян и Преслава Цанкова - Големи и малки
https://www.youtube.com/watch?v=Vip4eLrcEWA
80 години детски радиопредавания, БНР, 2015 г.
https://www.youtube.com/watch?v=MribOsqMA2Q
Елица Наумова – Нов ден
https://www.youtube.com/watch?v=wOFswzSSvUU
Чомпилче - кв. "Траяна Глас"
https://www.youtube.com/watch?v=WWrXA5lprH4
... и ...
Ансамбъл "Родопа" и 101 каба гайди – 5 май 2020
https://www.youtube.com/watch?v=i41GZ4rIu8Q
Вечно възраждащите се думи, вяра и космически гласове на България!
https://www.youtube.com/watch?v=T6S9c1BReoY
20-то издание на конкурса „Млади фолклорни таланти“, 2020 г.
https://www.youtube.com/watch?v=s4jcgtDAxQs
& & &
& & & &
Светът е оцелял, защото се е научил да готви!
Всеки човек може да бъде готвач – ако е гладен или ако има мерак да открива и развива нови рецепти. Всяко начало изисква време и ресурси, ала достатъчно е да усвоите десетина кулинарни хватки и вие вече сте стъпили да вървите по пътя на откривателите.
Да умееш да приготвяш и съхраняваш храна винаги е било сред най-значимите и полезни човешки прозрения. Наравно с рисуването, четмото, писмото, строителството, музиката, лечителството, земеделието, природните и духовни науки.
Приготвянето на топла храна е здраве и...
Можете да видите как енергията ври пред очите ви. Да усещате и променяте реалността – да забърквате коктейли, гозби, гювечи и специалитети на живо.
Да медитирате и действате едновременно. Да събудите и оживите себе си и близките си. Накратко - който готви с песен на уста, зло не мисли и „рекламни мрежи“ не го ловят.
Каква е рецептата – магията на вкусната гозба?
И тук, както във всяка друга човешка дейност, най-градивен е мерака за живот и бъдеще. Втората не по-малко важна точка е да има за кого да се грижите – за друг или поне за себе си. На трето място уместно е да започнете с готвенето от рано. Ако вече сте изпуснали тази възможност не се натъжавайте, а си припомнете как са готвели пред вас близките ви.
Бях на пет-шест години когато татко ми предаде първия урок по готварство, като ме
„научи “ да беля картофи. Дали защото му се пречках в кухнята или поради някакъв друг подтик той ми каза:
- Ето ти един картоф, умий го, вземи този малкия нож и се опитай да го обелиш.
- Ама той е мръсен и грозен, отговорих аз.
- Може би, но ето виж как пред очите ти ще стане светъл и красив.
- Еха, как се промени в ръката ти. Ще мога ли аз да го направя такъв?!
- Mоже би не от първия път, но с времето сигурно ще станеш и по-сръчен от мен.
...
Още не съм станал по-сръчен от баща си, ала не по липса на потенциал.
Промяната/кинетичната енергия се случва, когато има човешка причина за това.
А сега,
ето „рецептата“ на „Леща плакия с орехи и маслини“
Продукти и съдове:
Тенджера с двойно дъно – алпака, с обем шест-седем литра.
Малка помощна тенджера за задушаване на морковите и кромид лук.
„Зелено-кафява“ леща – половин килограм. (канадска, френска, холандска или руска)
Чиста студена вода, три-четири литра – на вкус. ;)
Студено пресовано слънчогледово олио - 50-100 милилитра.
Студено пресован зехтин екстра - 50-100 милилитра.
Орехови ядки – около 100-150 грама
Зелени маслини, от дребничките без костилки – отцедени около 200 грама
Моркови – ако имате три-четири
Чесън – десет-петнадесет скилидки
Чубрица – една шепа
Готварска сол – възможно най-малко
Приготвяне:
Важно - на боб, леща, грах и другите бобови варива солта се слага чак накрая!
Първата стъпка е търпеливо да почистите лещата. После я умивате веднъж и я накисвате с вода.
Взимате почистените орехи – както са (без да ги смилате, режете или начуквате) и ги накисвате с вода в един компотен буркан. Да се киснат поне около час, докато готвите. Хубаво е да смените водата, в която се киснат поне веднъж.
Обелвате и нарязвате морковите и ги слагате да се задушат с една-две чаши вода и олиото в малката тенджера.
Докато морковите се задушават енергично претривате с чисти ръце вече накисната леща. Претривате и изливате водата, наливате нова вода и отново претривате с ръце – така поне четири-пет пъти. Идеята е да свалите колкото успеете от външната ципа на лещата.
Сваляте вече задушените моркови от котлона и на тяхно място слагате тенджерата с измитата и претрита леща, в която сте налели желаното количество студена вода. Добавяте и вече задушените моркови с олиото вътре.
Почиствате чесъна и го изсипвате в „чорбата“. Добавяте и чубрицата.
Когато чрез опитване решите, че лещата е готова, изсипвате в „супата“ отцедените маслини и орехи. Изключвате котлона, добавяте солта и оставяте гозбата да къкри още 10-на минути.
Половин-един час след като сте махнали тенджерата от котлона, добавяте зехтина и енергично разбърквате.
Може би се чудите, защо в заглавието съм написал международна рецепта.
Може би се досещате, но ако се колебаете – отговорът е следният:
Традицията, рецептата,
чесънът, орехите, водата, „огънят“, олиото и чубрицата са български.
Лещата в този случай беше руска. Маслините – гръцки. Зехтинът – испански.
Морковите – холандски. Тенджерата – чешка, а солта – хималайска.
Друго – да имате мерак и да ви е сладко.
И да си тананикате/наричате докато готвите или ако не умеете да пеете поне да слушате класическа или фолклорна музика докато забърквате гозбата – татко така ме е учил. :)
Музиката да е с вас:
Градът и неговите солисти
https://www.youtube.com/watch?v=giLMqK7LUAE
Камелия Найденова - Севдана от Георги Златев-Черкин
https://www.youtube.com/watch?v=91jcMEM_mmk
Бояна Желязкова - Родопска мечта
https://www.youtube.com/watch?v=jcXxzvPfVcE
"Валс на цветята" из "Лешникотрошачката"
https://www.youtube.com/watch?v=y5dnxK1W9tI
Дилмано, Дилберо
https://www.youtube.com/watch?v=UfX83DynKt8
Вероника и Мартин Маркович - "Чуй ме, Дилмано"
https://www.youtube.com/watch?v=pAV9n9b5rR0
Васил Найденов - Там (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jFBLQF3-dCg
Фамилия Тоника и Тодор Колев - Петимата музиканти (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jdYUV_I3vUs
Силвия Кацарова и LZ ~ "Топъл Дъжд"
https://www.youtube.com/watch?v=7h399KWRg0I
Валди Тотев - Жена
https://www.youtube.com/watch?v=VS8fa79oP7g
Мими Иванова – Зелената стара чешма
https://www.youtube.com/watch?v=Ohm7bnY9tng
Васко Кръпката - Нека бъде светлина (Цвете за Гошо 2010)
https://www.youtube.com/watch?v=YvLTyL8joLI
Мери Бойс Бенд - Ще успея ли някога да надбягам птиците
https://www.youtube.com/watch?v=lJumBWaadkU
Николай Бакалов, VenZy и Виктория Георгиева – Нищо случайно
https://www.youtube.com/watch?v=8Zw_i0Sn8S0
Sha-Sha Музикант котка не храни
https://www.youtube.com/watch?v=v5Iirnw5620
Тангра - Богатство (Светла Пенева)
https://www.youtube.com/watch?v=vT-8aDZRnGc
Авеню - Песента на тишината
https://www.youtube.com/watch?v=1LoAKhtflEw
До последен час – Фактор
https://www.youtube.com/watch?v=_ICeSm0bR5U
Деси Добрева - Тъпан Реге
https://www.youtube.com/watch?v=1pyMf0cVbTo
Hilda Kazasyan / Хилда Казасян и Преслава Цанкова - Големи и малки
https://www.youtube.com/watch?v=Vip4eLrcEWA
80 години детски радиопредавания, БНР, 2015 г.
https://www.youtube.com/watch?v=MribOsqMA2Q
Елица Наумова – Нов ден
https://www.youtube.com/watch?v=wOFswzSSvUU
Чомпилче - кв. "Траяна Глас"
https://www.youtube.com/watch?v=WWrXA5lprH4
... и ...
Ансамбъл "Родопа" и 101 каба гайди – 5 май 2020
https://www.youtube.com/watch?v=i41GZ4rIu8Q
Вечно възраждащите се думи, вяра и космически гласове на България!
https://www.youtube.com/watch?v=T6S9c1BReoY
20-то издание на конкурса „Млади фолклорни таланти“, 2020 г.
https://www.youtube.com/watch?v=s4jcgtDAxQs
Тагове:
Влиянието на космоса и заобикалящия ни с...
Човек има всичко, което му е нужно
... за чий дедов съм жив?!
Човек има всичко, което му е нужно
... за чий дедов съм жив?!
Пърт - очарованието на Западна Австралия
Ето как се аплодират истински талантливи...
Подкрепяната безрезервно от Запада днешн...
Ето как се аплодират истински талантливи...
Подкрепяната безрезервно от Запада днешн...
Следващ постинг
Предишен постинг
Вкусен постинг! :)))
Благодаря за "Хубава си моя горо" изпята от Космическите гласове на България!
цитирайБлагодаря за "Хубава си моя горо" изпята от Космическите гласове на България!
Дела, и аз благодаря за ранобудния коментар.
Поздравявам те с още фолклорна музика. :)
цитирайПоздравявам те с още фолклорна музика. :)
Благодаря за симпатичната международна рецепта! Не мога да не отбележа, че работиш в близо два пъти по-голям мащаб от мен. :)
цитирайМащаба е "класически" - както съм се научил като дете.
цитирайТърсене