За този блог
Гласове: 4183
Постинг
11.02.2018 14:03 -
Червен боб със спанак – две бързи рецепти
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2598 Коментари: 12 Гласове:
Последна промяна: 23.12.2020 23:53
Прочетен: 2598 Коментари: 12 Гласове:
8
Последна промяна: 23.12.2020 23:53
Зеленина с оранжевина е много често срещана природна комбинация.
Типичния пример е зелено растение с жълто-оранжево-червеникави цветове.
Природните цветови комбинации не са задължителни в европейската кухня.
В Китай, Япония, Индия и Латинска Америка по-често се набляга на „цветното хранене“.
Рецептата за гозба „Червен боб със спанак“ е мое лично „изобретение“ и не претендира да е „източна или западна кухня“. И все пак, храната има цвят, а аз имам любителско естетическо чувство, затова реших да дам и тази препратка в началото на текста.
Продукти и съдове:
Цялото готвене става за по-малко от 20 минути, в три лесни стъпки.
Тази рецепта се пригитвя малко по-бавно и трудно, затова ви препоръчшам да я реализирате в двойна доза и да я сервирате като мезе на добри приятели, които са ви на гости.
Тук първо самостоятелно „запарвате“ замразения спанак. Тоест изсипвате замразения спанак в тенджерата и доливате само толкова вода колкото да може да се размрази и да добавите селската лютеница и подправките. Тоест в този случай ще бъде нужно енергично да разбърквате спаначената смес около 3-5 минути, за да не загори.
Изипвате червения боб в тавичката, добавяте спанака с подправките, разбърквате и пъхате тавата във вече нагорещената фурна, изключвате долните реотани и оставяте да изпари водата – печете до желаната от вас запеченост. Ако фурната ви вече е била нагрята до 150 градуса би трябвало да се опече за по-малко от 20 минути.
На финала вадите тавичката от фурната и отгоре поръсвате със зехтин, масло, кашкавал, или каквото друго обичате.
Забележка: Разбира се, рецептата ще бъде още по-вкусна ако използвате пресен спанак, но тогава ще трябва да отделите още поне 30-40 минути, за да измиете, нарежете и задушите спанака. Ако пък решите и сами да си варите боба ще ви трябват поне два часа, и то ако фасула е от бързо сваряващия се. Тук е момента да напомня на съвсем зелените в готвенето „Никога не слагайте сол в боба преди да се е сварил“.
Това е, да ви е сладко и ако останете доволни не забравяйте да ме поканите някой път на гости да опитам тази или друга вкусна гозба. Обещавам да не идвам с празни ръце, а да донеса вино и десерт.
Типичния пример е зелено растение с жълто-оранжево-червеникави цветове.
Природните цветови комбинации не са задължителни в европейската кухня.
В Китай, Япония, Индия и Латинска Америка по-често се набляга на „цветното хранене“.
Рецептата за гозба „Червен боб със спанак“ е мое лично „изобретение“ и не претендира да е „източна или западна кухня“. И все пак, храната има цвят, а аз имам любителско естетическо чувство, затова реших да дам и тази препратка в началото на текста.
Продукти и съдове:
- Около 500 грама варен червен боб – талкова е отцеденото нетно количество на една голяма кутия купешки варен фасул. Заедно с течноста към него е от 800 до 850 милилитра. Приблизителната цена е от три до четири лева. Забележка: Много е важно да изполвате боб, който скоро сте опитвали и знаете, че е вкусен.
- 400-500 грама нарязан замразен спанак или голяма консерва от 800 милилитра варен спанак. Цена от 1,3 лева за замразения до 3,5 лева за консервата. И тук е много важно предварително да сте наясно, че спанака, който копувате е вкусен.
- 3-4 лъжици едро смляна (селска) лютеница – ако имате домашна още по-добре.
- Около 30-50 милилитра студено пресован зехтин или студено пресовано слънчогледово олио. Важно е олиото да е студено пресовано, а не рафинирано. Дори да използвате от най-скъпото олио (около 6 лева за литър) или зехтин (около 15 лева литъра) цената на олиото в гозбата ви ще е доста под 1 лев.
- 10-15 вкусни зелени маслини, ако ги обичате.
- 7-8 скилитки чесън, ако го обичате.
- Две-три щипки хималайска сол. - С колкото по-малко сол говите, толкова по-добре.
- От литър до литър и половина вода, в зависимост от това колко чорболива искате да бъде гозбата ви.
- Тенджера от 4-5 литра или тавичка за печене.
Цялото готвене става за по-малко от 20 минути, в три лесни стъпки.
- Включвате котлона на четири и поставяте тенджерата с налятата в нея вода.
- Изсипвате замразения спанак, червения боб от консервата, добавяте трите лъжици селска лютеница, маслините, чесъна и солта. Разбърквате и оставяте да заври – би трябвало да отнеме не повече от 10-15 минути.
- Изчаквате да поври 3 минути, изключвате котлона, добавяте зехтина, разбърквате и го оставяте така на котлона бавно да изтива.
Тази рецепта се пригитвя малко по-бавно и трудно, затова ви препоръчшам да я реализирате в двойна доза и да я сервирате като мезе на добри приятели, които са ви на гости.
Тук първо самостоятелно „запарвате“ замразения спанак. Тоест изсипвате замразения спанак в тенджерата и доливате само толкова вода колкото да може да се размрази и да добавите селската лютеница и подправките. Тоест в този случай ще бъде нужно енергично да разбърквате спаначената смес около 3-5 минути, за да не загори.
Изипвате червения боб в тавичката, добавяте спанака с подправките, разбърквате и пъхате тавата във вече нагорещената фурна, изключвате долните реотани и оставяте да изпари водата – печете до желаната от вас запеченост. Ако фурната ви вече е била нагрята до 150 градуса би трябвало да се опече за по-малко от 20 минути.
На финала вадите тавичката от фурната и отгоре поръсвате със зехтин, масло, кашкавал, или каквото друго обичате.
Забележка: Разбира се, рецептата ще бъде още по-вкусна ако използвате пресен спанак, но тогава ще трябва да отделите още поне 30-40 минути, за да измиете, нарежете и задушите спанака. Ако пък решите и сами да си варите боба ще ви трябват поне два часа, и то ако фасула е от бързо сваряващия се. Тук е момента да напомня на съвсем зелените в готвенето „Никога не слагайте сол в боба преди да се е сварил“.
Това е, да ви е сладко и ако останете доволни не забравяйте да ме поканите някой път на гости да опитам тази или друга вкусна гозба. Обещавам да не идвам с празни ръце, а да донеса вино и десерт.
Тагове:
Следващ постинг
Предишен постинг
:-):-):-):-):-):-)
цитирайКато нищо ще я изпробвам :)
цитирай на 20 05 имам Рден, тук в България
на брега на морето..
цитирайна брега на морето..
Най-вероятно не идва от романа "Les trois mousquetaires" на Александър Дюма, но за лошо или добро това е една от малкото книги, които съм чел три пъти и спомените ми от нея са доста ясни и живи.
Прости ми, че ще откажа поканата ти.
Почти сигурен съм, че историята на името ти е друга, но ... "в случая просто не мога да пренебрегна самозаблудите си".
цитирайПрости ми, че ще откажа поканата ти.
Почти сигурен съм, че историята на името ти е друга, но ... "в случая просто не мога да пренебрегна самозаблудите си".
По-скоро съм поредния, който я преоткрива.
Най-вероятно рецептата може да се приготви и с бял или шарен боб, а също с лабад или коприва, вместо със спанак.
Ако решиш да я приготвиш с червен боб и решиш да добавиш маслини, по-хубаво се получава със зелени маслини.
Рецептата би понесла и два-три моркова, но аз не сложих, защото нямах, а и защото би трябвало да ги задушавам отделно, а в случая исках да си приготвя нещо топло и вкусно, но по-бързо, защото бях гладен, а беше доста късно за сериозно готвене.
цитирайНай-вероятно рецептата може да се приготви и с бял или шарен боб, а също с лабад или коприва, вместо със спанак.
Ако решиш да я приготвиш с червен боб и решиш да добавиш маслини, по-хубаво се получава със зелени маслини.
Рецептата би понесла и два-три моркова, но аз не сложих, защото нямах, а и защото би трябвало да ги задушавам отделно, а в случая исках да си приготвя нещо топло и вкусно, но по-бързо, защото бях гладен, а беше доста късно за сериозно готвене.
Радвам се, че моята бърза любителска рецепта те усмихва.
цитирайще си играя да варя боба сама, като и спанакът няма да е замразен, което ще ми отнеме доста повече време.
цитирай„Гозбата, която съвсем сам си сготвиш е най-вкусната гозба на света!“
Ако сама приготвяш спанака можеш да добавиш към него 1/4 или 1/3 лапад, ако го обичаш. Това ще даде малко естествена киселинка и леко ще омекоти вкуса на спанака.
цитирайАко сама приготвяш спанака можеш да добавиш към него 1/4 или 1/3 лапад, ако го обичаш. Това ще даде малко естествена киселинка и леко ще омекоти вкуса на спанака.
другият път, пиши в ПослеПис..
страх ме е от Милейдита..
ама, точно го улучи за А.Дюма..
аз всички мои книги ги чета по..3 пъти..
запомням ги наизуст, и после ги..подарявам..
умно,нали
цитирайстрах ме е от Милейдита..
ама, точно го улучи за А.Дюма..
аз всички мои книги ги чета по..3 пъти..
запомням ги наизуст, и после ги..подарявам..
умно,нали
Извън шегата не харесвам Милейди де Уинтър не защото е начетена, а защото има твърде много фалшиви лица.
По темите за книгите:
"Колкото повече книги четеш, толкова по-рядко ги препрочиташ.", което не е глупаво или умно, а просто факт.
цитирайПо темите за книгите:
"Колкото повече книги четеш, толкова по-рядко ги препрочиташ.", което не е глупаво или умно, а просто факт.
аз имам премного време за всичко..
Съдба, даже ми е скучно..
инак и аз не вярвам в мита за Траките..
цитирайСъдба, даже ми е скучно..
инак и аз не вярвам в мита за Траките..
Това е то съдба. Всеки е такъв какъвто е.
цитирайТърсене