За този блог
Гласове: 4141
Постинг
11.02.2018 14:03 -
Червен боб със спанак – две бързи рецепти
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2415 Коментари: 12 Гласове:
Последна промяна: 23.12.2020 23:53
Прочетен: 2415 Коментари: 12 Гласове:
8
Последна промяна: 23.12.2020 23:53
Зеленина с оранжевина е много често срещана природна комбинация.
Типичния пример е зелено растение с жълто-оранжево-червеникави цветове.
Природните цветови комбинации не са задължителни в европейската кухня.
В Китай, Япония, Индия и Латинска Америка по-често се набляга на „цветното хранене“.
Рецептата за гозба „Червен боб със спанак“ е мое лично „изобретение“ и не претендира да е „източна или западна кухня“. И все пак, храната има цвят, а аз имам любителско естетическо чувство, затова реших да дам и тази препратка в началото на текста.
Продукти и съдове:
Цялото готвене става за по-малко от 20 минути, в три лесни стъпки.
Тази рецепта се пригитвя малко по-бавно и трудно, затова ви препоръчшам да я реализирате в двойна доза и да я сервирате като мезе на добри приятели, които са ви на гости.
Тук първо самостоятелно „запарвате“ замразения спанак. Тоест изсипвате замразения спанак в тенджерата и доливате само толкова вода колкото да може да се размрази и да добавите селската лютеница и подправките. Тоест в този случай ще бъде нужно енергично да разбърквате спаначената смес около 3-5 минути, за да не загори.
Изипвате червения боб в тавичката, добавяте спанака с подправките, разбърквате и пъхате тавата във вече нагорещената фурна, изключвате долните реотани и оставяте да изпари водата – печете до желаната от вас запеченост. Ако фурната ви вече е била нагрята до 150 градуса би трябвало да се опече за по-малко от 20 минути.
На финала вадите тавичката от фурната и отгоре поръсвате със зехтин, масло, кашкавал, или каквото друго обичате.
Забележка: Разбира се, рецептата ще бъде още по-вкусна ако използвате пресен спанак, но тогава ще трябва да отделите още поне 30-40 минути, за да измиете, нарежете и задушите спанака. Ако пък решите и сами да си варите боба ще ви трябват поне два часа, и то ако фасула е от бързо сваряващия се. Тук е момента да напомня на съвсем зелените в готвенето „Никога не слагайте сол в боба преди да се е сварил“.
Това е, да ви е сладко и ако останете доволни не забравяйте да ме поканите някой път на гости да опитам тази или друга вкусна гозба. Обещавам да не идвам с празни ръце, а да донеса вино и десерт.
Типичния пример е зелено растение с жълто-оранжево-червеникави цветове.
Природните цветови комбинации не са задължителни в европейската кухня.
В Китай, Япония, Индия и Латинска Америка по-често се набляга на „цветното хранене“.
Рецептата за гозба „Червен боб със спанак“ е мое лично „изобретение“ и не претендира да е „източна или западна кухня“. И все пак, храната има цвят, а аз имам любителско естетическо чувство, затова реших да дам и тази препратка в началото на текста.
Продукти и съдове:
- Около 500 грама варен червен боб – талкова е отцеденото нетно количество на една голяма кутия купешки варен фасул. Заедно с течноста към него е от 800 до 850 милилитра. Приблизителната цена е от три до четири лева. Забележка: Много е важно да изполвате боб, който скоро сте опитвали и знаете, че е вкусен.
- 400-500 грама нарязан замразен спанак или голяма консерва от 800 милилитра варен спанак. Цена от 1,3 лева за замразения до 3,5 лева за консервата. И тук е много важно предварително да сте наясно, че спанака, който копувате е вкусен.
- 3-4 лъжици едро смляна (селска) лютеница – ако имате домашна още по-добре.
- Около 30-50 милилитра студено пресован зехтин или студено пресовано слънчогледово олио. Важно е олиото да е студено пресовано, а не рафинирано. Дори да използвате от най-скъпото олио (около 6 лева за литър) или зехтин (около 15 лева литъра) цената на олиото в гозбата ви ще е доста под 1 лев.
- 10-15 вкусни зелени маслини, ако ги обичате.
- 7-8 скилитки чесън, ако го обичате.
- Две-три щипки хималайска сол. - С колкото по-малко сол говите, толкова по-добре.
- От литър до литър и половина вода, в зависимост от това колко чорболива искате да бъде гозбата ви.
- Тенджера от 4-5 литра или тавичка за печене.
Цялото готвене става за по-малко от 20 минути, в три лесни стъпки.
- Включвате котлона на четири и поставяте тенджерата с налятата в нея вода.
- Изсипвате замразения спанак, червения боб от консервата, добавяте трите лъжици селска лютеница, маслините, чесъна и солта. Разбърквате и оставяте да заври – би трябвало да отнеме не повече от 10-15 минути.
- Изчаквате да поври 3 минути, изключвате котлона, добавяте зехтина, разбърквате и го оставяте така на котлона бавно да изтива.
Тази рецепта се пригитвя малко по-бавно и трудно, затова ви препоръчшам да я реализирате в двойна доза и да я сервирате като мезе на добри приятели, които са ви на гости.
Тук първо самостоятелно „запарвате“ замразения спанак. Тоест изсипвате замразения спанак в тенджерата и доливате само толкова вода колкото да може да се размрази и да добавите селската лютеница и подправките. Тоест в този случай ще бъде нужно енергично да разбърквате спаначената смес около 3-5 минути, за да не загори.
Изипвате червения боб в тавичката, добавяте спанака с подправките, разбърквате и пъхате тавата във вече нагорещената фурна, изключвате долните реотани и оставяте да изпари водата – печете до желаната от вас запеченост. Ако фурната ви вече е била нагрята до 150 градуса би трябвало да се опече за по-малко от 20 минути.
На финала вадите тавичката от фурната и отгоре поръсвате със зехтин, масло, кашкавал, или каквото друго обичате.
Забележка: Разбира се, рецептата ще бъде още по-вкусна ако използвате пресен спанак, но тогава ще трябва да отделите още поне 30-40 минути, за да измиете, нарежете и задушите спанака. Ако пък решите и сами да си варите боба ще ви трябват поне два часа, и то ако фасула е от бързо сваряващия се. Тук е момента да напомня на съвсем зелените в готвенето „Никога не слагайте сол в боба преди да се е сварил“.
Това е, да ви е сладко и ако останете доволни не забравяйте да ме поканите някой път на гости да опитам тази или друга вкусна гозба. Обещавам да не идвам с празни ръце, а да донеса вино и десерт.
Тагове:
Над празния лист
На час по лъжичка, за да няма пресищане....
Дисертация за получаване на научна степе...
На час по лъжичка, за да няма пресищане....
Дисертация за получаване на научна степе...
Следващ постинг
Предишен постинг
:-):-):-):-):-):-)
цитирайКато нищо ще я изпробвам :)
цитирай на 20 05 имам Рден, тук в България
на брега на морето..
цитирайна брега на морето..
Най-вероятно не идва от романа "Les trois mousquetaires" на Александър Дюма, но за лошо или добро това е една от малкото книги, които съм чел три пъти и спомените ми от нея са доста ясни и живи.
Прости ми, че ще откажа поканата ти.
Почти сигурен съм, че историята на името ти е друга, но ... "в случая просто не мога да пренебрегна самозаблудите си".
цитирайПрости ми, че ще откажа поканата ти.
Почти сигурен съм, че историята на името ти е друга, но ... "в случая просто не мога да пренебрегна самозаблудите си".
По-скоро съм поредния, който я преоткрива.
Най-вероятно рецептата може да се приготви и с бял или шарен боб, а също с лабад или коприва, вместо със спанак.
Ако решиш да я приготвиш с червен боб и решиш да добавиш маслини, по-хубаво се получава със зелени маслини.
Рецептата би понесла и два-три моркова, но аз не сложих, защото нямах, а и защото би трябвало да ги задушавам отделно, а в случая исках да си приготвя нещо топло и вкусно, но по-бързо, защото бях гладен, а беше доста късно за сериозно готвене.
цитирайНай-вероятно рецептата може да се приготви и с бял или шарен боб, а също с лабад или коприва, вместо със спанак.
Ако решиш да я приготвиш с червен боб и решиш да добавиш маслини, по-хубаво се получава със зелени маслини.
Рецептата би понесла и два-три моркова, но аз не сложих, защото нямах, а и защото би трябвало да ги задушавам отделно, а в случая исках да си приготвя нещо топло и вкусно, но по-бързо, защото бях гладен, а беше доста късно за сериозно готвене.
Радвам се, че моята бърза любителска рецепта те усмихва.
цитирайще си играя да варя боба сама, като и спанакът няма да е замразен, което ще ми отнеме доста повече време.
цитирай„Гозбата, която съвсем сам си сготвиш е най-вкусната гозба на света!“
Ако сама приготвяш спанака можеш да добавиш към него 1/4 или 1/3 лапад, ако го обичаш. Това ще даде малко естествена киселинка и леко ще омекоти вкуса на спанака.
цитирайАко сама приготвяш спанака можеш да добавиш към него 1/4 или 1/3 лапад, ако го обичаш. Това ще даде малко естествена киселинка и леко ще омекоти вкуса на спанака.
другият път, пиши в ПослеПис..
страх ме е от Милейдита..
ама, точно го улучи за А.Дюма..
аз всички мои книги ги чета по..3 пъти..
запомням ги наизуст, и после ги..подарявам..
умно,нали
цитирайстрах ме е от Милейдита..
ама, точно го улучи за А.Дюма..
аз всички мои книги ги чета по..3 пъти..
запомням ги наизуст, и после ги..подарявам..
умно,нали
Извън шегата не харесвам Милейди де Уинтър не защото е начетена, а защото има твърде много фалшиви лица.
По темите за книгите:
"Колкото повече книги четеш, толкова по-рядко ги препрочиташ.", което не е глупаво или умно, а просто факт.
цитирайПо темите за книгите:
"Колкото повече книги четеш, толкова по-рядко ги препрочиташ.", което не е глупаво или умно, а просто факт.
аз имам премного време за всичко..
Съдба, даже ми е скучно..
инак и аз не вярвам в мита за Траките..
цитирайСъдба, даже ми е скучно..
инак и аз не вярвам в мита за Траките..
Това е то съдба. Всеки е такъв какъвто е.
цитирайТърсене