Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 814786
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
17.12.2020 13:09 - Из “Дневник” от Николай Хайтов, записан след 1983 година
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2449 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 04.01.2021 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
&  &  &  &  &  &  &  &
Да четеш автентичен работен дневник на бележита личност е повече от смайващо изживяване. Да четеш откъс из
Дневник на Николай Хайтов е следното:

    Да се знае: през трийсете години (на 20 век) в южнородопските села, човешките изпражнения се прибираха, сушаха и грижливо съхраняваха редом с говеждите. Служеха напролет за торене на тютюневия разсад, защото от опит бе установено, че този вид тор просто подлудява разсада. Пестеше се и земята. Никъде мандрите не се правеха върху поляни, а само върху негодни за паша каменисти места, за да не се намалява пасбищната площ. Никъде в Родопите няма села построени върху равна, годна за обработване земя. Къщите навсякъде са върху местата, които не могат за нищо друго да бъдат използвани.
    Сега жулим земята с химически торове и съкращаваме живота й, отделно пък около сто хиляди декара орни площи застрояваме всяка година – засипваме ги с вар и цимент и с бързи удари досъсичаме клона, на който сме клекнали.
    Рано или късно това ще се плаща.
    Озлочестената земя ще отмъсти.
(Японците и други разумни нации са имали сходна традиция за събиране на човешка тор столетия наред - за отглеждането на ориза и другите земеделски растения.)

    Млад учител преподава урок за Ботев
    (Завършил е преди три години в университет)
    “Добър ден майни, днеска ще си лафиме за Ботев… С една дума Ботев е голяма работа – пет жени имал. За стиховете му няма какво да приказваме – чели сте ги. Голям поет, но като бараба, нямал е равен. Жените много са си падали по него и той по тях. Само че манги нямал сиромаха, екстериора му не бил в ред, ходел понякога окъсан, нямал пари чорбата да си плати, но от жените не се оставял. С една дума – хъш и половина.” (и т.н. в тоя дух)
     Дали на Ботев му е минало през ум, когато отива на смърт за България и българите, каква юродлива паплач ще вае неговия образ в училищата?

Езикови находки
...
“Бягай да бягаме от тоя: ще ни дръпне някоя профсъюзна реч и ще ни обели гьона”.
“Какво се правиш на шита госпожица?”
“Два-три дена: ихо-ихо, месец сетне – тихо-тихо”.
Има подобна лакърдия в нашето село: “Днеска ура, утре – кура” (така викаше майка ми, когато изяждахме манджата наведнъж).

Пословица от Ломско: “Тафра го напиня, голача го съпиня” (тафра – желание да се огизди, наконти, добре да се облече, да се порепчи, а “голача” – голотията, която го спъва да си изпълни желанието).
“Трънкаш” – рядка, дъбова гора на припек.

    Литературните чарове на Панайот Хитов
    Художникът Мишо Карапаунов ме срещна и ми каза, че чел с голямо удоволствие записките на Панайот, които аз и Жени приспособихме за прочит.
    Попитах Мишо какво му се е харесало?
    - Това, че са някак недовършени.
Разказите на Хитов наистина приличат на недорисувана картина. Те са несръчни, близки до говоримата реч, миришат на живо, на земя, а не на книга, на измислица. Мисълта не всякога е развита, та се налага от малкото да се досещаш за голямото, многото.
    Ето един читател, който инстинктивно се е добрал до голямата истина, че “съвършенството” в стила не всякога води до съвършенство на произведението.

    Велика мисъл на Мартин Лутер:
        “Всекиму – по нещо,
         на никои – повечко
         Никому – всичко!”
         (Ето ти световна социална програма)

    Една заблуда с Неапол
    Три италианчета, студентки, ми обясниха, че има “лакърдия”: “Виж Неапол и Мори” (Мори е чудно красива местност край Неапол), а у нас върви: “Виж Неапол и умри”. И така от десетилетия си го приказваме без да ни мигне окото.
    Да се провери така ли е.

    Добри Жотев
    “Литературата не се преподава, тя се внушава”.
    Прав си, Добри, но доцентите са на друго мнение, и преподаването на литература ще продължава да е най-голямата шашма в нашето съвременно училище.

    Гальовното у родопчанина е в кръвта му:
    Той казва “торбинка” вместо торба, “махалчинка”, “ръчинка”, “ножинка”, “дечинки”, “бърчинки”, “овчинки”, “козинки” и пр. Има склонност към умалителните имена. Казва вместо момиче – моминка: това придава мекота и нежност на всяка дума, до която може да се приложи приставката “инка”.
    Казват още родопчаните “буболинки” вместо буболечки, но колорадския бръмбар наричат “буболяга” (израз на негативното им отношение към тоя вредител).

    Уголемителна приставка “ище”
    С нейна помощ баба става “бабище”, козата – “козище”, бърчина – бърчинище, ръчище, дечище, овчище и т.н. Суперуголемително е “тище”: “бабетище”, “конетище”, “бърченитище” и пр. По този начин родопчанинът проявява и своето емоционално отношение към предмета.
    Интересно, че звукът “р” е в основата на повечето груби думи.
    Събрутин, траханар, говедар, папурник, сурна, присурна, прасна, трясна, ръгни, хахърна, ройна, разпаря, събаря и т.н. Не случайно и думите: секвестър, регистър, кадастър звучат страшно и зловещо.
    Родопчанинът е майстор на умалителните: “синенце”, “пилчкьове”, вместо пилци, “козинка”, вместо коза и т.н. Обаче не казва оченце, а очинки (по е нежно).
    Пример на засукана, сланинеста реч: Да прибереме на време и в срок сухотревния фураж от ливадните масиви”. Вместо: “да прибереме сеното на време”.
    Това се нарича словоблудство.

    Още веднаж по темата “чувства”:
    Богат живот – означава богати чувства, сочни, светли преживявания. Изработването чрез подходящо възпитание на тънка чувствителност, която да улавя духовните сладости има нещо общо с телескопа. Колкото е по-силен, толкова по-далечни светове може да докосне и открие. Нови галактики, нови съзвездия и мъглявини. Колкото по изострена е чувствителността на човека, толкова повече поводи за радости и наслада.

    Бай Лазо от Момчиловци учи на гайда няколко млади ученичета от музикалното училище в Широка лъка. Показва им как се свири.
    По едно време един от учениците го пита:
    - На тая хава кой пръст се вдиге, чичо Лазо?
    - Тоя дето ме сърби! - вдига си Лазо пръста…

    Мисъл на Бернард Шоу
    “Няма човек, който да е тесен специалист и да не е идиот в широкия смисъл на думата”.
    “Не прибавяй към истината, защото отнемаш от нея”.
    (Не знам от кого е, но е вярно!  -  Когато един писател каже така, значи думите са негови, тоест втората реплика е от Николай Хайтов.)

……………..
* Всички думи с наклонен шрифт са мой нетърпелив/излишен коментар.



Гласувай:
3



1. zonko - Интересни цитати, първият за зе...
18.12.2020 08:51
Интересни цитати, първият за земята много грабва! :)
цитирай
2. trakietsadobri - Земята е майка на всички ни. :)
19.12.2020 10:48
На мен най-интересен ми е целийот Николай Хайтов - довечера ще добавя още цитати от книгата-дневник.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031