За този блог
Гласове: 4181
Постинг
11.11.2020 23:00 -
Задушено зеле по балкански – бърза мъжка рецепта
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1759 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.11.2020 10:58
Прочетен: 1759 Коментари: 0 Гласове:
4
Последна промяна: 13.11.2020 10:58
Светът е оцелял, защото се е научил да готви!
Всеки човек може да бъде готвач – ако е гладен или ако има мерак да открива и развива нови рецепти.
Апетитът за топла домашна храна идва с опитването на гозбата. ;)
Приготвянето на топла храна е здраве и енергия, която ври пред очите ви.
Готвейки вие виждате, усещате и променяте реалността – забърквате каши, гозби, гювечи и специалитети на живо. Медитирате и действате едновременно, грижейки се за себе си и за близките ви хора.
Крехкото бяло зеле и праза са… зелена пролет насред есента!
Зелето е удивително здравословна храна – от него със сигурност няма да напълнеете, а само ще хубавеете.
Прясно или кисело,
печено или задушено,
в баница, около сарми или… ястията със зеле са безчет!
Може би най-бързата и универсална зелева гозба е “Задушено зеле с домати и червен пипер”. Като всяка удачна и разумна рецепта тя позволява безчет вкусни импровизации – такава полуавторска манджа е и моето “Задушено зеле по балкански – бърза мъжка рецепта”.
Продукти и съдове:
Тенджера от стомана или алпака с двойно дъно, с обем пет-шест литра.
Една крехка българска зелка – прясно бяло зеле, около килограм и половина до два.
Чиста студена вода – около 200-250 милилитра, на вкус. ;)
Студено пресовано българско слънчогледово олио - 40-60 милилитра.
Праз лук – една до две пръчки. Може и без него, но ако ви допада не се колебайте.
Готварска сол – хималайска, но въпреки това възможно най-малко.
Една голяма лъжица червен пипер – български, сладък или лют, на вкус. (Аз предпочитам да сложа сладък пипер и да добавя малко друга лютивина – 10-на скилидки чесън или млян бял пипер.)
Ако все още се чудите откъде идва заглавието на рецептата – ето отговора и “тайните съставки”.
Понеже не обичам твърде дълго да готвя, а не разполагам с бабини домашни консерви, използвам “натурални купешки полуфабрикати” – в случая те са следните:
- Бурканче румънски Айвар от магазин Л-л – 360 грама, от 75% червени чушки и 13,3% патладжан. Не е особено удачен за сандвичи, но за готвене е чудесен.
- Бурканче гръцка Маслинова паста от магазин Л-л – 180 грама, от 98,7% зелени маслини. Не е особено добра за сандвичи, но за готвене е чудесна.
- От четири до шест печени сръбски селски кюфтета от магазин Ф-о, нарязани на купчета – количеството на "месото в чорбата" е на вкус или според големината на зелката. Които постят или са само на веган меню, да не ги слагат. ;)
Приготвяне:
Първата стъпка е да почистите и нарежете крехкото зеле и праза на “тъничко”. Насипвате го в тенджерата, наливате чашата вода, олиото и добавяте сухите подправки отгоре (червения и белия пипер). Слагате капака и го оставяте тихо да се задушава на котлона, за около 20-на минути.
Когато зелето се е задушило – свило се значително и е станало “полупрозрачно”, добавяте трите тайни балкански съставки. Разбърквате енергично пет-шест пъти, през около минута и гозбата е готова.
Забележка: Опитвайте храната докато я готвите и не прекалявайте със солта и лютивото, защото когато храната изстине ще стане с поне 10% по-солена и люта – горещата храна заблуждава вкуса.
Друго – да имате мерак и да ви е сладко.
И да си тананикате/наричате докато готвите – ако не умеете да пеете, слушайте класическа или фолклорна музика докато забърквате гозбата. Защото който готви с песен на уста, зло не мисли и „рекламни мрежи“ не го ловят.
Бъдете здрави и музиката да е с вас:
Градът и неговите солисти
https://www.youtube.com/watch?v=giLMqK7LUAE
Камелия Найденова - Севдана от Георги Златев-Черкин
https://www.youtube.com/watch?v=91jcMEM_mmk
Бояна Желязкова - Родопска мечта
https://www.youtube.com/watch?v=jcXxzvPfVcE
Queen - The Show Must Go On | violin and piano cover
https://www.youtube.com/watch?v=i3kMcaqh9E4
"Валс на цветята" из "Лешникотрошачката"
https://www.youtube.com/watch?v=y5dnxK1W9tI
Дилмано, Дилберо
https://www.youtube.com/watch?v=UfX83DynKt8
Вероника и Мартин Маркович - "Чуй ме, Дилмано"
https://www.youtube.com/watch?v=pAV9n9b5rR0
Васил Найденов - Там (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jFBLQF3-dCg
Фамилия Тоника и Тодор Колев - Петимата музиканти (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jdYUV_I3vUs
Силвия Кацарова и LZ ~ "Топъл Дъжд"
https://www.youtube.com/watch?v=7h399KWRg0I
Валди Тотев - Жена
https://www.youtube.com/watch?v=ZfVfipgqtUc
Мими Иванова – Зелената стара чешма
https://www.youtube.com/watch?v=Ohm7bnY9tng
Васко Кръпката - Нека бъде светлина (Цвете за Гошо 2010)
https://www.youtube.com/watch?v=YvLTyL8joLI
Мери Бойс Бенд - Ще успея ли някога да надбягам птиците
https://www.youtube.com/watch?v=lJumBWaadkU
Николай Бакалов, VenZy и Виктория Георгиева – Нищо случайно
https://www.youtube.com/watch?v=8Zw_i0Sn8S0
Sha-Sha Музикант котка не храни
https://www.youtube.com/watch?v=v5Iirnw5620
Тангра - Богатство (Светла Пенева)
https://www.youtube.com/watch?v=vT-8aDZRnGc
Авеню - Песента на тишината
https://www.youtube.com/watch?v=1LoAKhtflEw
До последен час – Фактор
https://www.youtube.com/watch?v=_ICeSm0bR5U
Деси Добрева - Тъпан Реге
https://www.youtube.com/watch?v=1pyMf0cVbTo
Hilda Kazasyan / Хилда Казасян и Преслава Цанкова - Големи и малки
https://www.youtube.com/watch?v=Vip4eLrcEWA
80 години детски радиопредавания, БНР, 2015 г.
https://www.youtube.com/watch?v=MribOsqMA2Q
Елица Наумова – Нов ден
https://www.youtube.com/watch?v=wOFswzSSvUU
Чомпилче - кв. "Траяна Глас"
https://www.youtube.com/watch?v=WWrXA5lprH4
... и ...
Ансамбъл "Родопа" и 101 каба гайди – 5 май 2020
https://www.youtube.com/watch?v=i41GZ4rIu8Q
Вечно възраждащите се думи, вяра и космически гласове на България!
https://www.youtube.com/watch?v=T6S9c1BReoY
20-то издание на конкурса „Млади фолклорни таланти“, 2020 г.
https://www.youtube.com/watch?v=s4jcgtDAxQs
Всеки човек може да бъде готвач – ако е гладен или ако има мерак да открива и развива нови рецепти.
Апетитът за топла домашна храна идва с опитването на гозбата. ;)
Приготвянето на топла храна е здраве и енергия, която ври пред очите ви.
Готвейки вие виждате, усещате и променяте реалността – забърквате каши, гозби, гювечи и специалитети на живо. Медитирате и действате едновременно, грижейки се за себе си и за близките ви хора.
Крехкото бяло зеле и праза са… зелена пролет насред есента!
Зелето е удивително здравословна храна – от него със сигурност няма да напълнеете, а само ще хубавеете.
Прясно или кисело,
печено или задушено,
в баница, около сарми или… ястията със зеле са безчет!
Може би най-бързата и универсална зелева гозба е “Задушено зеле с домати и червен пипер”. Като всяка удачна и разумна рецепта тя позволява безчет вкусни импровизации – такава полуавторска манджа е и моето “Задушено зеле по балкански – бърза мъжка рецепта”.
Продукти и съдове:
Тенджера от стомана или алпака с двойно дъно, с обем пет-шест литра.
Една крехка българска зелка – прясно бяло зеле, около килограм и половина до два.
Чиста студена вода – около 200-250 милилитра, на вкус. ;)
Студено пресовано българско слънчогледово олио - 40-60 милилитра.
Праз лук – една до две пръчки. Може и без него, но ако ви допада не се колебайте.
Готварска сол – хималайска, но въпреки това възможно най-малко.
Една голяма лъжица червен пипер – български, сладък или лют, на вкус. (Аз предпочитам да сложа сладък пипер и да добавя малко друга лютивина – 10-на скилидки чесън или млян бял пипер.)
Ако все още се чудите откъде идва заглавието на рецептата – ето отговора и “тайните съставки”.
Понеже не обичам твърде дълго да готвя, а не разполагам с бабини домашни консерви, използвам “натурални купешки полуфабрикати” – в случая те са следните:
- Бурканче румънски Айвар от магазин Л-л – 360 грама, от 75% червени чушки и 13,3% патладжан. Не е особено удачен за сандвичи, но за готвене е чудесен.
- Бурканче гръцка Маслинова паста от магазин Л-л – 180 грама, от 98,7% зелени маслини. Не е особено добра за сандвичи, но за готвене е чудесна.
- От четири до шест печени сръбски селски кюфтета от магазин Ф-о, нарязани на купчета – количеството на "месото в чорбата" е на вкус или според големината на зелката. Които постят или са само на веган меню, да не ги слагат. ;)
Приготвяне:
Първата стъпка е да почистите и нарежете крехкото зеле и праза на “тъничко”. Насипвате го в тенджерата, наливате чашата вода, олиото и добавяте сухите подправки отгоре (червения и белия пипер). Слагате капака и го оставяте тихо да се задушава на котлона, за около 20-на минути.
Когато зелето се е задушило – свило се значително и е станало “полупрозрачно”, добавяте трите тайни балкански съставки. Разбърквате енергично пет-шест пъти, през около минута и гозбата е готова.
Забележка: Опитвайте храната докато я готвите и не прекалявайте със солта и лютивото, защото когато храната изстине ще стане с поне 10% по-солена и люта – горещата храна заблуждава вкуса.
Друго – да имате мерак и да ви е сладко.
И да си тананикате/наричате докато готвите – ако не умеете да пеете, слушайте класическа или фолклорна музика докато забърквате гозбата. Защото който готви с песен на уста, зло не мисли и „рекламни мрежи“ не го ловят.
Бъдете здрави и музиката да е с вас:
Градът и неговите солисти
https://www.youtube.com/watch?v=giLMqK7LUAE
Камелия Найденова - Севдана от Георги Златев-Черкин
https://www.youtube.com/watch?v=91jcMEM_mmk
Бояна Желязкова - Родопска мечта
https://www.youtube.com/watch?v=jcXxzvPfVcE
Queen - The Show Must Go On | violin and piano cover
https://www.youtube.com/watch?v=i3kMcaqh9E4
"Валс на цветята" из "Лешникотрошачката"
https://www.youtube.com/watch?v=y5dnxK1W9tI
Дилмано, Дилберо
https://www.youtube.com/watch?v=UfX83DynKt8
Вероника и Мартин Маркович - "Чуй ме, Дилмано"
https://www.youtube.com/watch?v=pAV9n9b5rR0
Васил Найденов - Там (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jFBLQF3-dCg
Фамилия Тоника и Тодор Колев - Петимата музиканти (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=jdYUV_I3vUs
Силвия Кацарова и LZ ~ "Топъл Дъжд"
https://www.youtube.com/watch?v=7h399KWRg0I
Валди Тотев - Жена
https://www.youtube.com/watch?v=ZfVfipgqtUc
Мими Иванова – Зелената стара чешма
https://www.youtube.com/watch?v=Ohm7bnY9tng
Васко Кръпката - Нека бъде светлина (Цвете за Гошо 2010)
https://www.youtube.com/watch?v=YvLTyL8joLI
Мери Бойс Бенд - Ще успея ли някога да надбягам птиците
https://www.youtube.com/watch?v=lJumBWaadkU
Николай Бакалов, VenZy и Виктория Георгиева – Нищо случайно
https://www.youtube.com/watch?v=8Zw_i0Sn8S0
Sha-Sha Музикант котка не храни
https://www.youtube.com/watch?v=v5Iirnw5620
Тангра - Богатство (Светла Пенева)
https://www.youtube.com/watch?v=vT-8aDZRnGc
Авеню - Песента на тишината
https://www.youtube.com/watch?v=1LoAKhtflEw
До последен час – Фактор
https://www.youtube.com/watch?v=_ICeSm0bR5U
Деси Добрева - Тъпан Реге
https://www.youtube.com/watch?v=1pyMf0cVbTo
Hilda Kazasyan / Хилда Казасян и Преслава Цанкова - Големи и малки
https://www.youtube.com/watch?v=Vip4eLrcEWA
80 години детски радиопредавания, БНР, 2015 г.
https://www.youtube.com/watch?v=MribOsqMA2Q
Елица Наумова – Нов ден
https://www.youtube.com/watch?v=wOFswzSSvUU
Чомпилче - кв. "Траяна Глас"
https://www.youtube.com/watch?v=WWrXA5lprH4
... и ...
Ансамбъл "Родопа" и 101 каба гайди – 5 май 2020
https://www.youtube.com/watch?v=i41GZ4rIu8Q
Вечно възраждащите се думи, вяра и космически гласове на България!
https://www.youtube.com/watch?v=T6S9c1BReoY
20-то издание на конкурса „Млади фолклорни таланти“, 2020 г.
https://www.youtube.com/watch?v=s4jcgtDAxQs
Тагове:
Леща плакия с орехи и маслини или „фолкл...
Млечна картофена супа по тинейджърски
Разсеяността на българина - слабост и си...
Млечна картофена супа по тинейджърски
Разсеяността на българина - слабост и си...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене