Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 815549
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
10.01.2020 12:41 - Старата школа. Беседа за храната, витамините и биохимията от Айзък Азимов
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 10.01.2020 15:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
* * *
Записвам и цитирам няколко "биодуми", които тези дни прочетох в нета, с пожелание към себе си и към всички любопитни читатели: Да имаме удоволствието през тази година да прочетем повече не само фантастични, а и научнопопулярни книги.

Из "Пътеводител в науката - биологически науки“ от Айзък Азимов
ХРАНА
Може би първото голямо постижение в медицинската наука бе признаването на факта, че доброто здраве изисква просто, балансирано хранене.
[...]
Колкото формите на живот стават по-сложни, толкова повече зависят от храната си като източник на органичните градивни блокове, необходими за изграждането на живата тъкан.
[...]
При благоприятни условия дневните нужди на човешкия организъм от белтъчини са изненадващо малки. ... Разбира се, голямо значение има и какви белтъчини ще изберете.

ВИТАМИНИ
За зла участ увлеченията и предразсъдъците в областта на храненето продължават да мамят твърде много хора – и да плодят твърде много бестселъри, рекламиращи „лекове за всичко” – дори в нашето просветено време. Може би именно защото времето е просветено, това увлечение стана възможно. През по-голяма част от съществуването си човек се е хранел с всичко, което е можел да си достави лесно, а обикновено то не е било кой знае какво. Задоволявал се е с каквото намери или е гладувал; никой не е можел да проявява придирчивост, а без придирчивост няма и преклонение пред храната.
[...]
През 1536 г. по време на зимуването на френската експедиция на Жак Картие в Канада 110 души от неговия екип били поразени от скорбут. Местните индианци знаели лек срещу това и им предложили да пият вода, в която са накиснати борови иглички. В отчаянието си хората на Картие последвали този привидно детински съвет. И се излекували от скорбута.
...
При експедицията си през Тихия океан от 1772 до 1775 г. капитан Кук опазил екипажа си от скорбут като наредил редовно да се дава кисело зеле.
...
Функ нарекъл съединението „витамин” от латинското „жизнено важен амин”, но както се оказало по-късно не всички витамини са амин (т.е. съединения съдържащи аминогрупата NH2)
[...]
Около 1930 г. стана ясно, че витамин В не е просто вещество, а смес от вещества с различни свойства. Цялата им група (всички водоразтворими) често бива наричана „витамин В-комплекс”
[...]
Витамин С бил наречен „аскорбинова киселина” (от гръцкото „без скорбут”).
Колкото до витамин А, първата догадка за структурата му дойде от наблюдението, че храните богати на витамин А, са често жълти или оранжеви (масло, яйчен жълтък, моркови, рибено масло, и т.н.) Установи се, че веществото, на което главно се дължи цветът, е въглеводородът „каротин”... Днес се знае, че каротинът е пример за „провитамин” (ценно, рядко вещество, което метаболизма на организмите превръща във витамин)
[...]
В една от формите си витамин D се нарича калциферол, което идва от латинското „носещ калций”, защото е жизнено важен за правилното изграждане на костите.
[...]
През края на 30-те и началото на 40-те години биохимиците идентифицираха още няколко витамина от групата В, които сега са известни като биотин, пантотенова киселина, пиридоксин и фолиева киселина. Всички тези витамини са произведени от чревни бактерии; нещо повече те присъстват така неизменно в хранителните продукти, че случаи на болести от недостиг не са наблюдавани, фактически, за да видят какви са симптомите на недостиг, на изследователите се е наложило да дават на опитните животни изкуствена храна, нарочно лишена от тях, а дори да добавят „антивитамини”, за да неутрализират витамините, произвеждани от чревните бактерии.
[...]
От всички витамини най-дефицитен се оказа витамин D. Особено в северните страни където слънцето е слабо. ... Колкото до витамините от група В, на никой, който се храни нормално, не се налага да ги взема на хапчета. Същото важи и за витамин С, който изобщо не е проблем, защото малко хора не се радват на портокаловия сок и не го пият редовно в нашето „витаминопросветено” време.

В общи линии, макар да носи свръхпечалби на производителите, масовата употреба на витамини на хапчета обикновено не вреди на хората и може би на нея се дължи отчасти фактът, че сегашното поколение американци е по-едро от предишното.
[...]
image

Ето още няколко цитата,
които в Интернет се преписват на Айзък Азимов (1920-1992):
***
По-важно е да познаваш самото нещо, отколкото името му.
***
Тялото знае от какво се нуждае. Затова някои неща са обикновени, а вкусни.
***
Най-голямата трудност възниква при тръгването. Нарича се „пригответе се“.
***
Не трябва да се казва на човека: „Ти можеш! Направи го!”. Много по-правилно е да се изчака той сам да каже: „Аз мога да го направя и ще го направя, независимо дали го искате или не!”
***
Сигурното за нещо, което се разбира и без думи, е че някой трябва да го каже.
***
Бедата при победата е, че човек може да се окаже от страната на победените.
***
Ако докторът ми каже, че ми остават още 6 месеца живот, няма да започна да си скубя косите. Просто ще започна да пиша малко по-бързо на машината.
***
Добрите акробати не си гледат ноктите по средата на скока.
***
Нито едно вярно решение не може да бъде взето без да се има предвид не само какъв е светът, но и какъв ще бъде.
***
Сигурен съм: нищо няма да замени книгата в бъдеще, така както нищо не е могло да я замени в миналото.
***
Искрено вярвам, че самообучението е единствената форма на обучение, която съществува.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031