Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 826068
Постинги: 585
Коментари: 710
Гласове: 4172
Постинг
12.03.2019 13:17 - Какъв е пътя и живота на дълголетието, според д-р Хинохара
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1912 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 12.03.2019 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 18 юли 2017 година умира 106-годишният японски доктор Шигеаки Хинохара.
Практикуваш лекар, почти до самата си смърт, той редовно приемал пациенти, а лекарският му дневник често бил запълнен за пет месеца напред.

Няколко цитата от житейски проверените правила за дълголетие на д-р Хинохара:
“Аз смятам за своя мисия да предам знанията за това как човек да съхрани не само физическото си, но и душевното си здраве”, д-р Хинохара.

Получавайте енергия от веселието

Човек получава енергия не само от храната или от съня, а от веселието. Помните ли как в детството, когато ни е било весело, сме забравяли да се храним, пък и сън не ни е бил нужен? При възрастните е същото. Не трябва да изтощавате тялото си, като си поставяте някакви точни, категорични и твърди правила и ред за прием на храна или сън.

Сред дълголетниците няма нито един дебелак.
Аз например на закуска пия кафе или мляко, или портокалов сок с лъжичка зехтин (то е полезно за артериите и кожата). Обядът ми - мляко с бисквити или нищо, ако съм прекалено зает. Когато работя, въобще не чувствам глад. Моята вечеря - зеленчуци, малко риба и ориз. Два пъти в седмицата изяждам по 100 грама немазно месо.

Винаги планирайте далече напред
Моят календарен дневник обикновено е запълнен до края на следващата година - записани пациенти за прием, лекции и работа в болницата. Но през 2016 г. планирах да се развлека малко и посетих Олимпиадата в Токио!

Споделяйте своите знания
Аз чета по 150 лекции на година за всякаква аудитория - от ученици до бизнесмени. Моите лекции продължават час-час и половина. И аз ги чета, стоейки прав пред моята аудитория.

Не изпълнявате всички препоръки на лекарите
Когато лекарят ви препоръча да си направите някакви изследвания или да се подложите на операция, попитайте го: а дали той би посъветвал за същото своите деца, жена си и другите си роднини? Лекарите не могат да излекуват всичко, каквото и да говорят. За какво да търпите излишни страдания? Понякога музиката или животинките-терапевти помагат по-добре от хирургията.

Ходете пеша
За да останете здрави, изкачвайте се по стълбите и носете сами пазарските си чанти и въобще багажа си. Аз прескачам наведнъж по две стъпала, за да работят и действат мускулите ми.

Поставяйте си големи цели
Много ме вдъхновява поемата на Робърт Браунинг “Абат Фоглър”. Още като дете ми я четеше моят баща. В нея се казва, че трябва да си поставяш големи цели - и в изкуството, и в живота. Ако сте решили да нарисувате кръг, той трябва да бъде толкова огромен, че да не можете да го завършите цял живот. Ние виждаме само част от този кръг - дъга, а останалото е зад пределите на нашето зрение и нашия живот. 
 
Болката е тайнствено нещо.

Най-добрият начин да се справяте с нея е да откриете нещо много интересно. Когато детето го боли зъб, трябва да привлечете интереса му към някаква игра, да го въвлечете в нея и то веднага ще забрави болката. Болниците трябва да се замислят за подобен подход. В нашата болница “Свети Лука” има много веселие: музика, животни, арт-терапия. Всичко това много помага.

Не се старайте да трупате материални неща и вещи
Запомнете: никой не знае кога ще чукне неговият час. Не можете да отнесете всичко това със себе си.  

Болниците трябва да са готови за големи катастрофи и са длъжни да приемат всеки, който почука на портата

Нашата болница е така устроена, че при необходимост хирурзите могат да оперират където се случи: в мазето, по коридорите, в параклиса. Повечето хора смятат, че съм се побъркал, като се подготвям за катастрофи. Но на 20 март 1995 г. всичко това свърши работа, когато сектата “Аум Синрике” извърши терористичен акт в токийското метро. Но аз не се радвам, че се оказах прав. Ние тогава приехме 740 жертви и за два часа определихме, че става дума за газ зарин. За съжаление, един пациент не оживя, но спасихме 739 души.

Само науката не е способна да помогне на хората

Науката поставя всички нас под един знаменател, но ние сме различни, а болестите са тясно свързани с нашата душа. За да разбереш болестта и да помогнеш на човека, е нужна не само наука, но и изкуство.

Да живееш дълго е прекрасно

До 60 години ние живеем за благото на своето семейство и на нас ни е лесно да достигнем набелязаните цели. Но след това сме длъжни да се стремим да работим за благото на цялото общество. Откакто навърших 65 години, аз работя безплатно, по 18 часа на ден, седем дни в седмицата. И се наслаждавам на всяка минута.

......................
Тази публикация-споделяне съдържа само цитати, а не пълния оригинален текст!!
За съжаление не знам японски, за да мога да прочета и разбера думите в оригинал. Не успях да се ориентирам и за първоизточника на статията, и за преводачите – от японски на английски и български езици.

Споделям тази интелектуална памет за д-р Хинохара в този й фрагментарен, а може би не съвсем точен облик. Правя го, защото дори и да са преразказани думите на японския лекар ме развълнуваха. Струва ми се полезно тези мисли да бъде четени и препрочитани.

Още веднъж благодаря на безимения преводач и се извинявам, че не успях да разбера кой е извършил това полезно дело и кого да цитирам. Вместо това добавям линк към кориците на книгите на доктор Шигеаки Хинохара.
  -- https://www.amazon.com/Shigeaki-Hinohara/e/B001I7KTMS



Гласувай:
6



1. emelika - Ще допълня
19.03.2019 21:25
Д-р Хинохара пише след 75-та си година 150 книги, включително цитираната. На 90 години осъществява мечта си и става диригент. Той счита, че деменцията не се лекува, а профилактиката и трябва да започне още в училище. Децата, които не четат книги са обречени на старческо слабоумие. а и самата профилактика на деменция е най-добрия способ за дълголетие. Пациентите в клиниката му трябвало да спят не по-малко от 10 часа, вечер задължително йога, а на някой пациенти по празници се наливало и саке. Той гонел своята деменция с писане на сценарии за мюзикъли и играел в тях главната роля. Театър, книги и смях могат да излекуват простуда, депресия, мигрена, болки в ставите...Човек с невероятно чувство за хумор.
цитирай
2. trakietsadobri - Четенето и писането всичко лекува :)
19.03.2019 23:09
Отглеждането на плодове и зеленчуци, и копането с мотика, също всичко лекуват! А хармоничната песен и топлото чувство за хумор са... доказана рецепта за дълголетие. :)
цитирай
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930