За този блог

Гласове: 3697
Постинг
17.01.2018 13:11 -
Шоколад и късмета на начинаещия
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2580 Коментари: 10 Гласове:
Последна промяна: 23.12.2020 23:51

Прочетен: 2580 Коментари: 10 Гласове:
8
Последна промяна: 23.12.2020 23:51

Ако обичате да готвите и експериментирате със сигурност сте забелязали, че късмета на начинаещият наистина съществува. Интуитивно, от първия път, налучквате рецепти, които никак не са лесни за уцелване. Точно това ми се случи и на мен този понеделник.
От първия път, напълно неподготвен и без рецепта, приготвих удивително вкусен течен шоколад със сусамов тахан.
Продукти и съдове:
Feet of Flames - Gypsy HD
https://www.youtube.com/watch?v=giOgg0TRsxc
Don"t Wanna Know - Maroon 5 (Boyce Avenue ft. Sarah Hyland cover) on Spotify & iTunes
https://www.youtube.com/watch?v=mVm7MVtNEqM
LP - Tokyo Sunrise
https://www.youtube.com/watch?v=NFnIuBB9YAo
Радиодецата - Хей, приятелю, здравей
https://www.youtube.com/watch?v=4D1MJhIdFsM
Най-доброто от фонда на БНР в детския джаз концерт
https://www.youtube.com/watch?v=oAkIoIZ7txA
От първия път, напълно неподготвен и без рецепта, приготвих удивително вкусен течен шоколад със сусамов тахан.
Продукти и съдове:
- Подходяща тенджера с двойно или тройно дъно.
- 125 грама 100% какао на прах. Например гръцкото ION, цена: от 3 до 4 лева
- 500 грама кафява нерафинирана тръстикова захар, цена от 3 до 4 лева
- 550 грама сусамов тахан (680 милилитров буркан със смлян суров белен сусам), цена от 5 до 8 лева
- 400-500 милилитра студена вода
- 50-80 грама сгъстител (Смлени бисквити или друга достатъчно суха вкусотия. - Няма да ви кажа какво ми хрумна да използвам, за да запазя малката си шоколадова тайна само за специални гости.)
- Няколко чисти бурканчета, в които да насипете готовия шоколад. Ако спазвате рецептата в оригинал ще получите около 1700 милилитра шоколадова вкусотия.
- Поставяте тенджерата на студен котлон, изсипете захарта в нея и я залейте с водата.
- Включете котлона на три и добавете цялото количество какао. Разбърквайте леко, за да разтворите по-бързо захарта и какаото. За около 3-5 минути ще получите равномерна смес. Не чакайте да заври!
- Когато какаовата напитка е факт, намалете котлона на две и започнете да прибавяте сусамовия тахан. Добавяйте и разбърквате докато прибавите цялото количество тахан и получите равномерна смес. (Действайте чевръсто: прибавяйте две-три лъжици и разбърквате, още две-три лъжици и разбърквате. Би трябвало да се справите за минута-две, за да избегнете завирането/загарянето).
- Изключете котлона и махнете тенджерата от него.
- Добавете предварително подготвения сгъстител и хубаво разбъркайте. (Смлените бисквити или друга достатъчно суха вкусотия)
- Шоколадът ви е готов! Напълнете бурканчетата с още топлия шоколад и... вече на воля можете да похапнете това, което е останало в тенджерата.
Feet of Flames - Gypsy HD
https://www.youtube.com/watch?v=giOgg0TRsxc
Don"t Wanna Know - Maroon 5 (Boyce Avenue ft. Sarah Hyland cover) on Spotify & iTunes
https://www.youtube.com/watch?v=mVm7MVtNEqM
LP - Tokyo Sunrise
https://www.youtube.com/watch?v=NFnIuBB9YAo
Радиодецата - Хей, приятелю, здравей
https://www.youtube.com/watch?v=4D1MJhIdFsM
Най-доброто от фонда на БНР в детския джаз концерт
https://www.youtube.com/watch?v=oAkIoIZ7txA
Следващ постинг
Предишен постинг
Ако обичах сладки неща, със сигурност бих пробвала тази рецепта :)
Поздрави!
П.П.
Винаги се радвам на мъже, които експериментират в кухнята :)
цитирайПоздрави!
П.П.
Винаги се радвам на мъже, които експериментират в кухнята :)
Рецепта за майстори ,според мен!Проявената от теб скромност е хубаво качество:).Благодаря за чудесната рецепта ,която освен вкусна -както изглежда-е и здравословна!Също благодарности за красивата музика и видеа които си предложил! Хубави дни и свежо настроение Добри!
цитирайЗа сладките неща не знам, но захарта не е много
В тази рецепта има около 20% захар - в купешките млечни шоколади често е около или над 40%.
(500 гр захар на кристали, след като се разтопи става около 350 милилитра, а общото количество на получения шоколад по тази рецепта е около 1700 милилитра.)
За готвенето:
И аз винаги се радвам на млади хора, които експериментират в кухнята :)
До двадесетата си година човек все още може да не може да готви, но не звучи като повод за хвалба. Ала ако и на тридесет не може да готви - и за мъжете, и за жените, наистина не е за говорене.
цитирайВ тази рецепта има около 20% захар - в купешките млечни шоколади често е около или над 40%.
(500 гр захар на кристали, след като се разтопи става около 350 милилитра, а общото количество на получения шоколад по тази рецепта е около 1700 милилитра.)
За готвенето:
И аз винаги се радвам на млади хора, които експериментират в кухнята :)
До двадесетата си година човек все още може да не може да готви, но не звучи като повод за хвалба. Ала ако и на тридесет не може да готви - и за мъжете, и за жените, наистина не е за говорене.
За първи път приготвих шоколад по този начин, затова говоря за късмета на начинаещия.
Беше си пълна импровизация и чист късмет, че уцелих правилната пропорция. (Първоначално си мислех да направя 1/3 до 1/2 от тази доза, но сместа изглеждаше рядка затова реших да рискувам като сложа всички продукти, които имам, включително тайната съставка, а то взе че се получи изумително добре.)
За здравето
И според мен рецептата е здравословна, защото всички продукти, които сложих са натурални и полезни. Няма „консерванти и подобрители“, а както вече стана дума захарта също не е много на фона на купешките шоколади.
цитирайБеше си пълна импровизация и чист късмет, че уцелих правилната пропорция. (Първоначално си мислех да направя 1/3 до 1/2 от тази доза, но сместа изглеждаше рядка затова реших да рискувам като сложа всички продукти, които имам, включително тайната съставка, а то взе че се получи изумително добре.)
За здравето
И според мен рецептата е здравословна, защото всички продукти, които сложих са натурални и полезни. Няма „консерванти и подобрители“, а както вече стана дума захарта също не е много на фона на купешките шоколади.
Темата за готвенето я избягвам, защото не ми е любима, а не че не умея да готвя :)
Но, да, прав си, че всеки човек е хубаво да може поне малко да се е научил да готви до 30-та си година, има всякакви готварски книги, и за мъже, и за жени.
Тези за мъжете наблягат на готварските рецепти до 30 минути :)
Виж това:
chitanka( точка )info/book/3046-gotvarska-kniga-za-myzhe
цитирайНо, да, прав си, че всеки човек е хубаво да може поне малко да се е научил да готви до 30-та си година, има всякакви готварски книги, и за мъже, и за жени.
Тези за мъжете наблягат на готварските рецепти до 30 минути :)
Виж това:
chitanka( точка )info/book/3046-gotvarska-kniga-za-myzhe
Че мъжете са по-добрите готвачи, но че не обичат да готвят всеки ден си е общочовешки факт;)
Ard, извън шегите
„Готварските книги са само за хора, които не умеят да готвят.“ - думите не са мои, а на баща ми. За жалост аз не умея да готвя и на половина колкото него, но точно като него обичам да уча и да забърквам свои собствени гозби. Не се нуждая от готварски книги – знам доста от основните правила, а за останалото мога да виждам, вкусвам и импровизирам.
Когато имам време обичам да готвя и аламинути и по-дълги рецепти. :) - Времето за готвене зависи най-вече от умението на любителя готвач, от условията в кухнята и от някои лични и житейски дреболии, а не толкова от рецептата.
цитирайArd, извън шегите
„Готварските книги са само за хора, които не умеят да готвят.“ - думите не са мои, а на баща ми. За жалост аз не умея да готвя и на половина колкото него, но точно като него обичам да уча и да забърквам свои собствени гозби. Не се нуждая от готварски книги – знам доста от основните правила, а за останалото мога да виждам, вкусвам и импровизирам.
Когато имам време обичам да готвя и аламинути и по-дълги рецепти. :) - Времето за готвене зависи най-вече от умението на любителя готвач, от условията в кухнята и от някои лични и житейски дреболии, а не толкова от рецептата.
Интересно виждане от твоя страна и от страна на баща ти :)
Но е важен крайният резултат и щом ви се получава храната, която сте сготвили, то всичко е наред.
За мен- да-а...готвя си аз, днес ще правя тиква с крем карамел, сега се вари тиквата, и после за основно - телешко с грах - яхния.
Но не съм добра с десертите поради факта, че не обичам сладко и затова почти не приготвям десерти като торти, меденки, кифлички и т.н.
цитирайНо е важен крайният резултат и щом ви се получава храната, която сте сготвили, то всичко е наред.
За мен- да-а...готвя си аз, днес ще правя тиква с крем карамел, сега се вари тиквата, и после за основно - телешко с грах - яхния.
Но не съм добра с десертите поради факта, че не обичам сладко и затова почти не приготвям десерти като торти, меденки, кифлички и т.н.
и "Всеки може да се научи да готви" из анимацията "Рататуи".
А десертите
Не е нужно да бъдат говени - ябълка, орехи, мед... има безброй дарове на природата :)
цитирайА десертите
Не е нужно да бъдат говени - ябълка, орехи, мед... има безброй дарове на природата :)
Невероятно, но факт. Е, случва се понякога :)
цитирайИ аз от време на време не ям шоколад.
Другото, което реалистично трябва да призная е, че тази рецепта не е точно за шоколад, защото преобладаващата съставка (в конкретната рецепта) е сусамовия тахан. Идеята ми беше да хапвам повече здравословна храна през зимата затова изобретих рецептата и я кръстих с оптимистичното "Шоколад".
цитирайДругото, което реалистично трябва да призная е, че тази рецепта не е точно за шоколад, защото преобладаващата съставка (в конкретната рецепта) е сусамовия тахан. Идеята ми беше да хапвам повече здравословна храна през зимата затова изобретих рецептата и я кръстих с оптимистичното "Шоколад".
Търсене