Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 815129
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
22.02.2019 14:19 - Срещи на живо. Фигурно пързаляне и шорттрек.
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.01.2021 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Може да не сте спортен запалянко, но ако никога не сте гледали на живо поне няколко големи спортни събития, то неминуемо изпускате да видите едно от най-динамичните проявления на човешкия живот. Пропускате и множество възможности за нови удивителни срещи.

Другата разпространена самозаблуда е, че ако гледате спортен HD канал на телевизор с големина „метри на метри“ това ще ви даде едва ли не по-добра видимост, от това да сте на живо на стадиона. Разбира се, по-големия телевизор показва по-голям образ, но колкото и да е голяма видео-снимката... Тя не само завинаги ще си остане само снимка, но и винаги ще бъде чужда, орязана и непълна.

Митът, че „камерата вижда всичко“ е стар колкото кинематографията, но абсолютно не е верен! Да, съвременните камери могат да виждат „бръчки, пъпки, драскотини“, но колкото по-прецизно гледат, толкова повече губят общата картина.

Природата и човешката еволюция отдавна са го измислили, и отдавна са се отказали от взирането, освен при извънредна нужда. Човешкото око пулсира, спринтира, асоциира! За по-малко от секунда откроява и разпознава дузина важни знаци и сглобява не просто картина, а цяла визуално-логическа история. За лошо или добро това HD камерите все още не го могат. :)

Но стига общи приказки и теории, да се завърнем към спорта.
На 9 февруари 2019 г., в Зимния дворец на спорта в София се провеждаше красиво спортно състезание. Международен турнир по фигурно пързаляне, в който участваха стотици фигуристи от 24 различни страни.

Фигурното пързаляне е изумително – динамика, скорост, красота, изкуство.
Винаги ме удивлява и радва. Още по-приказно е да видиш изпълненията на настоящите и бъдещите майстори на кънките не по мрежата, а на живо – на ледената пързалка, буквално на една ръка разстояние.  

Да се докоснеш до спортистите, терена и правилата на играта в дълбочина:
   Да доловиш как загряват и как се мобилизират.
   Да чуеш ритъма и музика на волната им програма.
   Да видиш лекотата и скоростта на пързалянето им.
   Да видиш хъсът и пламъка в очите на състезателите.
   Да видиш и усетиш уменията им за общуване с публиката.
   Да разпознаеш радостта и тъгата в очите им от случилото се.
   Да видиш залата, треньорите и състезателите, запалянковците и радостта на децата.
   Да се радваш и забавляваш, да стискаш палци и да се вълнуваш, да общуваш, да се удивляваш, да аплодираш и да разговаряш, а после дори да пишеш за спорт. :)

Разбира се, всичко това и още много може да бъде видяно, усетено и почувстване на всяко голямо спортно събитие. Но все пак, във всеки спорт участниците и публиката са доста различни. Има много какво да видите от всеки спорт. Споделям го от личен опит.

Не съм запалянко – ходя на едва три-четири големи спорни събития годишно. Но... неусетно, за 15-на години, видях на живо почти всички стари олимпийски спортове. Присъствал съм на поне две-три дузини международни състезания и съм аплодирал спортисти по: фигурно пързаляне, волейбол, тенис на корт, художествена гимнастика, плуване, шорттрек, източни бойни изкуства, колоездене, баскетбол, спортна гимнастика и акробатика, маратон и лека атлетика, конна езда, бейзбол. Гледал съм тренировки по хокей, гребане, планинско катерене, хандбал и борба. Гледах и демонстрационното състезание с болиди на Формула 1, по бул. Черни връх в София, преди 12-на години. Единствено футбол и бокс не съм гледал на живо, но и не съм искал да го правя. :)

Всеки път е и различно, и интересно, и обогатяващо.
Ако ходите по спортни събития знаете, ако не ходите – пробвайте, за да се изненадате. :)

Присъствайте на предстоящото Световно първенство по шорттрек за мъже и жени в София, от 8 до 10 март 2019 година в зала "Арена Армеец". Ще можете да се насладите на този спорт напълно безплатно, защото организаторите обявиха вход свободен!



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031