Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 827545
Постинги: 585
Коментари: 710
Гласове: 4176
Постинг
24.07.2018 13:47 - Доказани четива, изграждащи любов към четенето. Книги будители на нови читатели.
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1349 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 26.12.2020 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
„Как човек открива и обиква книгите и четенето!?“
Това лято вече няколко пъти разговарях с приятели по тази тема. Първоначално уж имаше донякъде различени отговори на този въпрос, ала на финала се оказа, че всички сме обикнали четенето почти по един и същ начин.

Оказва се, че магията на четенето най-лесно прихваща когато:
  • ежедневно виждаш примера на четящи родители, братя и сестри, баби и дядовци,
  • живееш в дом с много книги и се развали телевизора (днес по-скоро когато ти се скапе смартфона, нета и компа),
  • прочетеш седем-осем подходящи/интересни книги една след друга,
  • често участваш в интересни разговори за прочетеното.
Така в шеги и закачки стигнахме до същественият въпрос: „Кои са подходящите книги, които помагат да станеш четящ човек?“ Със сигурност има безброи известни заглавия, които са уж подходящи, ала човек може, що годе достоверно, да препоръчва само книги, които лично е чел.

Реших да се опитам да подредя един такъв списък с доказани четива, изграждащи любов към четенето във всички възрасти. И най-вече, да си припомня тези книги, за които съм забелязал, че наистина умеят да будят нови читатели в най-важната читателска възраст от 7 до 22 години.

Неминуемо тази наредба ще бъде твърде наивна, произволна и фрагментарна. Може би ще се получи и доста суховата и скучна. Повечето книги, които ще препоръчам тук ще бъдат вехти класически заглавия - от друга страна, все има някаква причина именно те да оцелеят през годините.

Тук е момента да спомена хубавите български списания от миналото.
Списание „Славейче“ - за най-малките, на възраст от три до осем години.
И незабравимите списания „ДЪГА“, „Космос“, „Природа и знание“ и „Наука и техника“.
За жалост в тях наистина има между 15-20% пропаганда, но не по-малък е процента на шедьоврите и на удивителните четива. Като изключим старата хартия и не достатъчно добрия печат, всички тези списания са на доста високо ниво. Ако по шкафове и тавани имате от тези безценни бисери не ги изхвърляйте, а ги разлистете отново – може доста от текстове да ви изненадат приятно.

А сега книгите – ще ги подредя не по тема, стойност или заглавие, а в хронология на четенето – според възрастта, за която смятам, че са най-подходящи.

От 7 до 11 години:
    Български народни гатанки – за най-малките и за техните батковци и каки на възраст от 3 до 103 години.
    Български народни приказки, преразказани от Ангел Каралийчев – за малчуганите и за техните батковци и каки на възраст от 5 до 105 години.
    Емилиян Станев, приказките от цикъла „Лакомото мече“ - срещи и случки с именити животни от гори и планини. Четиво за деца и родители от 5 до 55 години. 
    Български приказки, преразказани от Николай Райнов – за първолаци за техните приятели на възраст от 7 до 107 години.

    Африкански приказки, преразказани от Рената Пакарие – за всички малки и големи пътешественици.

    Приказките на Александър Сергеевич Пушкин, Оскар Уайлд, Джани Родари и Ръдиард Киплинг – за всички лъчезарни любопитковци и мечтатели. 

   Джоан Роулинг, цялата поредица от книги за магьосника „Хари Потър“ - до където стигне интереса на детето. Аз загубих интерес някъде около средата на четвъртата книга. Според мен книгите от тази поредица са най-подходящи за 10-16 годишните.

   Татяна Леванова, цялата поредица от книги за магьосницата „Маговетри“. Ако в книжарницата или библиотеката ви кажат, че прилича на Хари Потър не им вярвайте. Покрай племенницата прочетох първата и последната пета книга от поредицата – бяха чудесни и доста различни една спрямо друга. Четиво за 10-14 годишните, по-скоро за момичета.

    Братя Мормареви, „Васко да Гама от село Рупча“ – който е гледал едноименния сериал знае, който не го е гледал не знае. 

    Карл Май, „Съкровището в Сребърното езеро. Завещанието на инката“ – приключение ала Индиана Джоунс. Четиво за 11-15 годишните, по-скоро за момчета.

    Александър Дюма, „Тримата мускетари“ - много приключения под надслов „Един за всички, всички за един.“ Четиво за 11-16 годишните, по-скоро за момчета. За малчуганите по-удачна е адаптираната версия за деца – голямото книжно тяло с многото илюстрации.

    Даниел Дефо, дневникът на „Робинзон Крузо. Четиво за 11-16 годишните, по-скоро за момчета. Имам предвид адаптираната версия за деца – голямата книжка с многото илюстрации.

   Поезията на Валери Петров за пакостници и малчугани. 


От 12 до 16 години:
    Индийски приказки – тема: Човек, природа и увод в живота. Четиво за 12-15 годишните и за всички приказни възрастни. 

    Любен Дилов, „Звездните приключения на Нуми и Ники“ – по думите на автора „Фантастичен роман за деца и подобни на тях същества“. Четиво за 12-15 годишните.

    Артър Кларк, романа „Островът на делфините“ - приключенско и научнофантастично четиво за цялото семейство, подходящо за 12-112 годишните.

   Жул Верн, дневникът на „Капитан Немо“ или „Двадесет хиляди левги под водата“ - приключение за юнги и капитани. Четиво за 12-16 годишните, по-скоро за момчета. Също романът "Две години ваканция" и дневникът на „Децата на капитан Грант“ - разказ за мечтите и патилата на Мария и Робърт, които търсят своя баща по земя и море. Четиво за 12-16 годишните.

    Вера Мутафчиева, романа „Предречено от Пагане“ - сказание за израстването на младия Аспарух Първи, син на Кубрат и за любовта му към Пагане - за пътя и кръста им. За погиването на Пагане и за спасяването на България през 681 година.

    Разказите на Чехов – удивително човешки четива, подходящи и за малки, и за големи малчугани от 10 до 110 години.

    Разказите на Николай Хайтов – многолики и живи четива. За начало може би най-подходящ е сборникa „Шумки от габър“. Четиво за 16-116 годишните.

    Антон Дончев, „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“. Четиво за 16-116 годишните.

   Алеко Константинов, „Бай Ганьо“ - класика не, ами комай вечна класика.

   Разказите на Чудомир – неповторими картини за „Нашенци и компания“. Четиво за 16-116 годишните.

    Антоан дьо Сент-Екзюпери, „Малкият принц“ - тъгите и радостите на човека разказани на приказен фон. Сюжета само на пръв поглед е за деца. По-разумно е да бъде четена от поне 16-17 годишните.

   Поезията на Валери Петров  за растящи хора.

От 17 до 22 години:
    Любен Дилов, „Незавършеният роман на една студентка“ – научнофантастично четиво на тема: Шеги и закачки между половете, четиво за 16-22 годишните.
  
    Паулу Коелю, романът „Алхимикът“ и наръчника на „Воинът на светлината“ – тема: Преразказ на вечните приказки, четиво за 16-22 годишните.

    Решат Нури Гюнтекин, „Чучулигата“ - историята на едно различно момиче.
Главната героиня – Чучулигата не е едно от типичните момичета нито на нашето, нито на своето време. Но това никак, ама никак не и пречи да бъде силна личност и очарователно момиче, което всеки би искал да срещне. Четиво за 16-116 годишните.

    Йордан Радичков, „Ние, врабчетата“ - патилата и житието на Яйцето и врабчетата. Сюжета на пръв поглед е приказен, но в действителност книгата не е писана за малки деца. По-удачно е да бъде четена от поне 16-18 годишните.

     Ърнест Хемингуей, „Старецът и морето“ - житейски разкази и картини. Многолика книга. Четиво за 17-22 годишните.

    Шарлот Бронте, романът "Джейн Еър". Книгата е написана през далечната 1847 година, но е удивително по-жизнена от всички модни „бози и вампири“. Четиво за 17-22 годишните.

   Франк Хърбърт, научнофантастичните романи „Дюн I“ и „Дюн II“ – Космос, човек, природа, екология. Четиво за 17-22 годишните.

    Айзък Азимов, научнофантастичните романи „Голото слънце“, „Стоманените пещери“, „Луните на Юпитер“. Четива за 17-22 годишните, по-скоро за момчета.

   Дейвид Брин, научнофантастичния роман „Войната на ъплифта”. Четиво за 17-22 годишните.

   Джеймс Клавел, европейско-японският роман „Шогун“. Четиво за 19-119 годишните, по-скоро за мъже.

   Поезията на Валери Петров - за всички четящи и летящи хора. 

.........................
Това е всичко, за което се сещам на първо четене.
Разбира се, могат да се добавят още много-много книги, но тези заглавия биха били едно чудесно начало. С една забележка, че в този наивен списък не съм споменал поезията и научнопопулярните четива, защото не се чувствам достатъчно компетентен да препоръчвам такива книги.
Весело лято и приятно четене от мен. :)



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930