Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 75911
Постинги: 210
Коментари: 414
Гласове: 1143
Постинг
13.05 14:19 - Гозба „Киноа ала Мусака“
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 202 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 14.05 12:18


Мъжете по-рядко готвим, но пък може би по-често експериментираме.
Или... това са поредните закачки, митове и легенди на тема храни, гозби и здравословно хранене. И все пак – следите от легендите и от рекламите явно наистина остават.

Преди четиридесетина дена, пазарувайки в голям магазин, видях промоция „Три пакета Bio Quinoa за девет лева“ и познайте какво – купих си! „За да хапна нещо здравословно в началото на пролетта.“

Купих три двеста и петдесет грамови прозрачни пакетчета – кое от кое по-шарено и трицветно. Всяко съдържащо най-здравословен микс от семена – светло бяла, огнено червеникава и вечерно чернееща киноа. Тогава още не знаех, че корените на тази естествена красота са на повече от 4000 години. Разбира се, тази древност важи и за много-много други храни, които спокойно си хапваме, без много да ги мислим кога и от къде са дошли.

За тъга или радост, не знаех не само историята на киноа семето, а и далеч по-практически важното – Как се вари, готви и приготвя.

Честно казано, все още съм съвсем начинаещ по темата „специалитети с киноа“. Затова, моля ви, не очаквайте „Киноа ала Мусака“ да е фин-специалитет. Честно ви казвам, че това е бърза мъжка рецепта, за сладко-лесна гозба. Тоест наивен опит да сготвя киноа за първи, а вече и втори път в живота си.  

Как „измислих“ рецептата:
У дома няколко пъти гледах красивите киноа семенца, ала колкото повече време ги гледах, толкова по-дребнички ми се струваха. Затова отложих готвенето им две-три седмици, докато при едно друго пазаруване пред очите ми не се мярнаха едни макарони „Кускус“ и тогава ми просветна.

Продукти и съдове за гозба „Киноа ала Мусака“ - първи вариант, вече два пъти изпитан.
   1) Голяма шест-седем литрова тенджера с двойно или дебело дъно, която по-трудно загаря.
   2) Пакет киноа от 250 грама.
   3) Пакет кускус макарони от 400 грама.
   4) Три и половина литра чиста вода.
   5) Петдесет милилитра, студено пресовано слънчогледово олио (търговско название Шарлан).
   6) Триста грама нерафинирана тръстикова захар.
   7) Половин килограм бяло саламурено сирене.

Приготвяне:
    1) Изсипвате киноата в тенджерата и бавно, и внимателно я измивате. (Ако бързате половината ще отиде в мивката.)
    2) Поставяте тенджерата на котлона и наливате още три литра вода, защото в нея вече ще имате поне половин литър, който е останал при измиването на киноата. Включвате на четири и добавяте олиото.
    3) Докато заври водата натрошавате сиренето и измивате два-три големи буркана, в които да напълните поне половината от така приготвената сладка закуска. Защото ако приготвите рецепта, с продуктите които съм я описал, ще получите от 6 до 9 порции – според апетита ви, които трудно ще хапнете наведнъж.
    4) След като водата с киноата заври, добавяте натрошеното сирене и засичате да поври 7-8 минути, при което от време на време – поне седем-осем пъти хубаво разбърквате.
    5) Добавяте кускуса и разбърквате наистина добре, след което намалявате котлона на три и често-често разбърквате в рамките на още 7-10 минути.
    6) Изключвате, добавяте захарта и енергично разбърквате още 1-2 минути, след което отмествате тенджерата от котлона.

Забележка:
Трите вида(цвята) киноа се варят различно време – установих го опитно.

Ако сте взели смесен пакет, времето за варене е това, което съм описал - около 15-20 минути след завиране на водата. Бялата киноа се сварява най-бързо може би за 7-10 минути, червената се вари 12-20 минути, тъмната 15-25 минути.

Гозба „Киноа ала Мусака“ - втори вариант, все още не приготвен.
Продукти и съдове
1) Голяма шест-седем литрова тенджера с двойно или дебело дъно, която по-трудно загаря.
2) Три-четири литрова тенджера с двойно или дебело дъно, която по-трудно загаря.
2) Пакет киноа от 250 грама.
3) Около килограм картофи.
4) Около три литра чиста вода.
5) Петдесет милилитра, студено пресовано слънчогледово олио.
6) Половин килограм бяло саламурено сирене.

Предполагаемо приготвяне – още не съм го реализирал:
1) Обелвате и нарязвате картофите на дребни кубчета.
2) Поставяте ги в голямата тенджера, с около два литра вода - да ги покриете с поне два-три пръста вода и включвате котлона на четири.
3) Изсипвате киноата в малката тенджера и внимателно я измивате.
4) Поставяте тенджерата с киноата на втория котлон, наливате още литър вода, добавяте олиото и предварително натрошеното сирене и включвате на четири.
5) След като водата с киноата заври постоянно разбърквате – засичате да поври 8-10 минути.
6) Спирате котлона под тенджерата с киноа продължавате да я разбърквате още 5 минути.
7) Опитвате дали картофа се е сварил – би трябвало да е, защото сте го сложили да се вари с малко вода и той би трябвало да е заврял 5-7 минути преди киноата.
8) Изсипвате съдържанието от тенджерата с киноа при картофите, изключвате и този котлон и продължавате енергично да бъркате поне още 2-3 минути.
9) Махате тенджерата с готовата гозба от котлона.

Забележка: Ако сте взели от бялата киноа, може би е по-добре да я добавите директно във вряло картофено пюре или да я накиснете в кисело мляко да престои една нощ вместо да я готвите по описаните начини. (Тези идеи също не съм ги изтествал.)

Ако тази лесно-бърза рецепта ви е допаднала – вижте и тези изпитани от мен рецепти:
Червен боб със спанак – две бързи рецепти
http://trakietsadobri.blog.bg/lichni-dnevnici/2018/02/11/cherven-bob-sys-spanak-dve-byrzi-recepti.1592992
Шоколад и късмета на начинаещия
http://trakietsadobri.blog.bg/lichni-dnevnici/2018/01/17/shokolad-i-kysmeta-na-nachinaeshtiia.1588653
Картоф, а дали само от Самоков
http://trakietsadobri.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/12/01/kartof-a-dali-samo-ot-samokov.1580631
Концентрирана био-магическа напитка
http://trakietsadobri.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/08/28/koncentrirana-bio-magicheska-napitka.1564238
Течен шоколад, домашно приготвен - музика за всички сетива :)
http://trakietsadobri.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/10/25/techen-shokolad-domashno-prigotven-muzika-za-vsichki-setiva.1484688
Пра-пра стара мъжка пролетна приказка
http://trakietsadobri.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/03/17/pra-pra-stara-myjka-proletna-prikazka.1515926




Гласувай:
5
0



1. emocionalnost - Здравей...
13.05 17:32
Добри, мисля да се въздържа от предложението и да си остана на мляко с плодове:)
Но рецептата звучи интересно !
цитирай
2. trakietsadobri - Рецептата е лесна и става за закуска по всяко време на деня :)
13.05 21:58
Ала истинско кисело мляко с истински плодове, със сигурност е по-класическа и по-здравословна гозба.
цитирай
3. emocionalnost - :-):-):-):-):-):-):-):-):-)...
14.05 07:15
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
цитирай
Търсене

Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930