Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 812097
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4132
Постинг
18.04.2018 00:32 - Из книгата „Какво знаем за... бозайниците“ от Васил Георгиев
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1458 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 22.01.2020 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Няколко общи думи за бозайниците
      Разбирането на човека за собствената му роля в голямата драма на живота безусловно зависи от широтата на неговите възприятия. Погълнат от собствените си проблеми, той не всякога мисли за състоянието на здравето си и за запазването на многообразието от заобикалящия го жив свят. Превъзходството му над останалите животни дълго време е създавало у него чувството на независимост от по-нисшите същества. Има впрочем, група животни, родството му с които трудно може да не се забележи. Това са бозайниците.
                            
                              (Р. Карингтън, 1974 г.)

[...]
     Повечето бозайници са обитатели на земната суша. Не малко от тях обаче са успели по време на своята дълга еволюция да се приспособят към плуване или към летене. Почти хиляда на брой са видовете прилепи, които летят не по-лошо от птиците. Повече от сто на брой са и видовете бозайници (например сирените, китообразните и перконогите), които са истински конкуренти на рибите в безкрайната водна шир.
[...]
     Остров Мадагаскар има свои характерни бозайници като темреците (четинести таралежи), лемурите и най-вече рядката маймуна-ръконожка.
[...]
     Още по-своеобразна и забележителна на ендемични бозайници е фауната на отдавна изолираната и доста отдалечена от другите континенти Австралия.
[...]
     Топлокръвието на бозайниците е причината те да се срещат от Северния до Южния полюс. И все пак, колкото се отива по-близо до един от полюсите, толкова повече тяхното разнообразие намалява и в самите райони на вечния студ то е вече минимално.
[...]
     На територията на малката централноамериканска държава Коста Рика живеят 196 вида бозайници, докато върху територията на тридесетократно по-голямата от нея Аляска са намерени само 29 вида!
[...]

НАШЕНСКИ БОЗАЙНИЦИ

Кой е властелин в гората?

    Кафява мечка
    Ursus arctos
    семейсто Мечки
    разред Хишници
    местообитание: Европа, Северна, Западна, Централна и Източна Азия (до Хималаите), Северозападна Африка, Северна Америка
[...]
     Гората е царството на мечката. Без гора тя не може да живее. Там, където гората е изчезнала, изчезнала е и мечката. В далечното минало голяма част от нашата страна е била покрита с гъсти и непроходими гори. Тогава, както разказва народната приказка, стар „медун“ се скитал  по тези гори да дири мед от рояците диви пчели. Днес у нас мечките са намалели значително. Не повече от 500-600 са те. (Книгата е писана през 1983, за жалост днес със сигурност са много-много по-малко.)
[...]
Как живее мечката?
     Когато се събуди от зимното си спане, мечката яде зеленината на змийския корен, за да възстанови отслабналото си тяло, но тъй като това растение има в себе си отровни вещества, мечката яде мравки като противоотрова.
                                                                                                
(Плиний Стари, I век)
[...]
     ...мечката е почти вегетарианец. Тя се храни най-вече с корени, жълъди, млада трева. С голяма охота яде горски ягоди, малини и боровинки, диви ябълки, сливи и круши, лакомо лапа мравки. В северните страни, по време на миграцията на рибите, мечката се отдава на риболов. Най-обича обаче меда.
     Понякога макар и доста рядко, мечката става стръвница. ... Тогава вече става лоша и опасна.
     Още по-опасна може да е мечката, когато защитава малките си.
[...]
     Голямата пещерна мечка е най-близкият измрял родственик на днешната кафява мечка.

Опасен ли е вълкът?

     Вълк
     Canis lupus
     семейство Кучеподобни
     разред Хишници
     местообитание: Европа, Азия, Северозападна Африка, Северна Америка

     Веднага трябва да отговорим: вълкът е най-ненаситният и най-опасният наш хищник.
[...]
     През тежки зими вълчата глутница изминава денонощно десетки километри в търсене на плячка. Тя издържа по цяла седмица без храна, но когато я намери е ненаситна. Един вълк може да изяде до двадесетина килограма месо наведнъж. Това, което го прави най-вреден хищник у нас, е вълчата жажда да унищожи повече животни, отколкото сам може да изяде.
[...]
     Далечен родственик на днешния вълк е Остеоборусът, обитавал пределите на Северна Америка преди 9-12  млн. години.

Колко е хитра лисицата?
     Лисица
     Vulpes vulpes
     семейство Кучеподобни
     разред Хишници
     местообитание: Европа, Азия, Северозападна Африка, Северна Америка
[...]
     И денем, и нощем дебне. Лови какво ли не. В лакомата й уста попадат малки зайчета, яребици и пъдпъдъци, да не говорим за полските мишки. Нахрани ли се отива да се подслади със сладки круши или грозде.
     За всяка плячка лисана има отделен метод за ловене. ...потопява във водата рунтавата си опашка и примамва с нея някой рак. ... Ако реши да си хапне малко медец – хайде към съседната хралупа с диви пчели. Без да се колебае бърка вътре с лапа и ближе сладкия мед. Когато разярените пчели излязат навън да видят кой е този натрапник, тя кротко стои, докато цялата не я накацат, после се търкулва на земята, изпомачква ги и ги излапва една по една.
[...]
     Ако се наложи, лисицата може да се покатери дори по дървесно стъбло, да се скрие в хралупа или пък да изчака на клона преминаването на опасността.  

Кой е най-величественият горски обитател?

     Благороден елен
     Cervus elaphus
     семейство Плътнороги
     разред Чифтокопитни
     местообитание: Европа, Северна, Западна, Централна и Източна Азия (до Хималаите), Северозападна Африка, Северна Америка
[...]
     По този въпрос спорове няма и не може да има, защото благородният елен е без съперници сред нашите горски животни. ... Тялото му е очертано в чудно хармонични и съразмерни линии. ... И като завършек цялото тяло стои върху здрави, високи и винаги нервно потръпващи крака.
[...]
     Колко големи са рогата на елена?
     Само мъжкият елен, наричан рогач, е удостоен с честа да носи рога. Женският елен, който се нарича кошута, няма такава украса.
[...]
     Рогата за първи път порастват при малките рогачи още когато те са на две години. От края на февруари до началото на април те за първи път падат.  Това опадване на рогата после се повтаря периодично всяка година и то все по същото време.
[...]
     Рогата при тригодишните рогачи израстват вече с два клона на върха. След всяко годишно опадване те израстват с по още един клон. Това продължава до 8-годишна възраст, след което разклонението вече не зависи от възрастта. При най-старите рогачи рогата престават да се сменят всяка година и не рядко те умират с тях на главата.
[...]
     Далечен родственик на елена, сърната и дивата коза е Синтетоцерасът. Той е живял в Северна Америка преди 10-20 млн. години. 

........................................
„Какво знаем за... бозайниците“ от Васил Георгиев
е удивително интересна и смислена детска научнопопулярна книга.

Това си го помнех от дете – от четвърти или пети клас, когато за първи път прочетох книгите от илюстрованата детска поредица „Какво знаем за...“. Помнех го, но не бях чел книгата за бозайниците втори път, защото тогава трябва да съм я взел от градската библиотека или от някоя леля.

Тези дни, покрай добрите детски спомени, видях и купих книгата за бозайниците от едни кашони с книги на старо за символичната цена от два лева. В момента я чета за втори път и съм много-много приятно изненадан. Книгата е великолепна, по-интересна е от детските ми спомени – мисля, че сами сте се убедили.

Това ме провокира да потърся информация кой е Васил Георгиев – кой е авторът на книгата? Оказа се, че усещането не ме е подвело и няма нищо случайно, защото вижте какво открих в нета:

Васил Георгиев (1935-1996 г.)
Участва в експедиции в Полша, Чехия, Румъния, Югославия, Франция и Швейцария.
Специализира в лаборатория в Мулис (Южна Франция) през 1968 г.
Изготвя оригинално зоогеографско райониране на България на базата на различни групи сухоземни животни. Районирането, което изготвя се използва и до днес от българските зоолози. Васил Георгиев публикува 8 книги, повече от 250 статии и над 90 научни публикации. Няколко години преподава зоогеография на студенти от Биологическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".
Награден е със златен медал "Алеко Константинов" за научни приноси в биоспелеологията.  - Открива и описва като нови за науката 46 вида и 13 подвида твърдокрили насекоми.



Гласувай:
10



1. saankii - „Какво знаем за... бозайниците“
18.04.2018 09:45
хахахаа баассси, лудата калинка си..кукуригууу
цитирай
2. trakietsadobri - Вие, Saankii - "хахахаа баассси", явно имате чувство за хумор :)
19.04.2018 00:16
"Браво на ВАС!"
цитирай
3. vania23 - Благодаря за
19.04.2018 17:46
образователния постинг!
цитирай
4. trakietsadobri - Ваня, всеки вижда каквото му е на душа.
19.04.2018 23:48
И аз благодаря.
Благодаря на Васил Георгиев (1935-1996 г.) за познанието и всеотдайността му, която е споделил с нас, неговите читатели.
цитирай
5. emelika - Където и да сме в йерархирята на бозайницете
22.04.2018 22:29
носим по нещо от всички. Който е най-против по-лесно е определяем кой вид му импонира.
Светът е толкова интересен. Благодарност и поклон пред всички отдадени на изследването му и знанията които ни дават.
цитирай
6. trakietsadobri - Светът е безкраен, не само защото е сферичен. :)
23.04.2018 09:08
Земята е чудесен жизнен дом – кипящ от живот, мисли, мечти.

Бозайниците сме... стопаните на това приказно райско кътче.
И нямаме никакви, абсолютно никакви основания да се оплакваме, защото майка Природа и татко Живот са ни дали абсолютно всичко: обонянието на куче, гъвкавостта на котка, високият поглед на жираф, благата сила на слон, възможността да плуваме като делфин, сънищата и игривостта на мечката, нощният полет на прилеп, сръчността и будността на шимпанзето и ... още безчет възможности обединени в един все още млад и не особено разумен интелект.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031