Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 814986
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
08.01.2018 12:31 - Из „Убежище в Париж“ от Корин Ганц
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1363 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 23.12.2020 23:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пролог
Париж, две години по-рано

[...]
- Разкарай се от колата ми!
- Ани, по-добре се успокой – рече той с типичния си топъл, благоразумен тон, а гласът му се лееше като скъпо червено вино. Но ръката му вече беше на вратата.
Тя скочи от мястото си, нахвърли се върху него и започна да го налага с юмруци по рамото.
- Разкарай се!
Джони слезе от колата, затвори вратата и се отдалечи, без да погледне към нея.
- Задник! - крещеше тя по посока на стапящия се силует.
[...]

Януари
1
Преди десет години, в царството на чийзбургерите и поничките, Ани никога не се замисляше какво дъвче. Напоследък храната се превърна в обсесия – обичаше да я мисли, да говори за нея и да я приготвя, макар да качваше неприемливо количество килограми в резултат на кулинарните си експерименти, неприемливо поне от гледище на парижките стандарти... Навярно бе стигнала дъното на вкусовите си усещания, защото вчера си купи „Библия на маслото“ на празен стомах.
[...]
- Аз съм майка на три момчета под девет години. Имам умения в излишък.
[...]
Люка е погледна.
- Какво?
Имам идея, ето какво – каза Ани с широко отворени очи, в същото време беше бяла като платно и изглеждаше като болна.
В този момент вече беше взела решение.
[...]

4
[...]
Отглеждането на разсад беше начин да се бори с унинието през зимата. Доматите в частност ѝ даваха някаква надежда. Доматите значеха лято, слънце, топлина, деца във ваканция за близо три месеца.
[...]
Ани обаче нямаше нищо против несъвършенствата. Къщата ѝ приличаше на трудно дете и тя щеше да го обича, да се грижи за него и да го приема такова, каквото е, с пукнатия водопровод и всичко останало.
Въпросът беше: щяха ли нейните наематели да споделят собствения ѝ усет за красивото и приумиците ѝ на тема съвременен комфорт? Мигновено реши да не дава под наем стаи на французи. Беше ѝ втръснало от техните цигари и оплаквания. Оплакванията във Франция, както установи с годините, нямаха нищо общо с негативизма. Au contraire (напротив), те бяха знак за изтънчен ум. Недоволството в тази страна бе форма на изкуство.
[...]
- По телефона? Внимателно ще ги подбереш по телефона?
- Мога да преценявам хората, с който общувам по телефона. Доста съм проницателна.
Люка сви рамене за десети път, откакто бяха подели този разговор – един типично френски израз на неодобрение...
[...]

5
[...]
Ново начало в Париж! Прекрасни стаи в красив частен дом. Благоприятна среда. Деца са добре дошли. Достъпни цени. Включена храна. Най-хубавия район на Париж. Говорим английски. Обадете се на *****
[...]

Юни
23

[...]
Лола поклати глава невярващо.
- Никога ли не ти минавало през ума, че един нежен, привлекателен, хетеросексуален мъж не би прекарвал толкова много време с теб, ако през цялото това време не изпитваше желание?
Желание ли? Сега пък и големи думи. Възможно ли е Лола да е права?
[...]

29
Най-сетне Люка се почуства човешко същество. Децата гледаха филм, а той се обръсна, изкъпа се и смени дрехите си, като през цялото време репетираше как ще постави Ани на мястото ѝ, задето го принуди сам да се грижи за пет хлапета. Но когато тя застана на врата с лице, плувнало в сълзи, толкова разстроена, че веднага се хвърли в обятията му, той си помисли, че току що са я пребили или дори нещо по-лошо.

[...]
- Как смееш! Никога... никога не съм го поклащала.
– О, клатеше го.
- Нахалник! - Тя се разсмя високо. Той смяташе, че нейният голям задник е секси.
[...]
Погледни, Максанс! Люка и твоята майка се целуват...

..........................................
„Убежище в Париж“ е истинска, забавна и творяща женска книга.
Прочетох книгата за два дни, точно заради силната и естествена женственост, която лъха от творбата на Корин Ганц.

Беше удоволствие да я прочета и пак, именно заради това, горещо я препоръчвам на всички мъже, които са на възраст над 25 години и вече имат опит в четенето на книги от поне два-три различни жанра.

„Убежище в Париж“ и Ани, главната „пакост и героиня“ на това сериозно и забавно четиво, споделя не само дома си, а всичко – съвсем всичко със своите наематели и читатели.
Страхове, обич, всеотдайност и плодотворност – жива, естествена женственост.

Разбира се в книгата има още доста герои, случки и даже съвсем истински френски готварски рецепти, ала човек дори и да иска няма как да разкаже всичко. Прочетеното, точно както мигът, е непредаваемо и неуловимо.

Ако ви е допаднало споделеното или се чудите за какво говоря – прочетете книгата.
Наистина си заслужава, затова по изключение, този път, ще препоръчам от къде да си набавите книгата. - От издателя на промо-цена от пет лева.
http://www.colibri.bg/knigi/1306/korin-ganc-ubezhishte-v-parizh

image


НещоПис:
Купих книгата „съвсем случайно“ през декември от Панаира на книгата в НДК.
Избрах книгата случайно, там на място, без предварителна информация, ала причината да го направя не бе случайна. – Винаги си купувам по някое ново за мен четиво от Панаира.

Голяма част от това ми любопитство към книгите се дължи на моите „преподавателки по литература“. - Говоря за моята баба, две от лелите ми, учителката ми по български език в техникума и преподавателката по „Западноевропейска литература“ в университета. Всички те имат наистина голяма заслуга за това да не се загуби моето любопитство към четенето на нови автори. Приятелките и колежките ми също имат големи заслуги към моето по-постоянно и нетрадиционно четене.

Баща ми също обичаше да чете много и най-различни книги и учебници.
Редовно прочиташе почти всички учебници и романи, които четях. Негова е заслугата да обичам научнопопулярната литература, научната фантастика и всички други четива.

Мога да разкажа много случки.
Може би най – очевидния и значим подобен пример е номерът, който ни спретна преподавателката по „Западноевропейска литература“, по време на едно от следванията ми. Каза ни, че ще можем да се освободим от изпита при нея ако напишем реферат (курсова работа), в обем от минимум 15 собственоръчно написани страници, за някой от включените в конспекта автори. Аз моментално си реших, че ще пиша за Джек Лондон, но се оказа, че има и второ условие, което гласеше: „Колеги така няма да стане! Момчетата трябва да изберат да пишат за автор жена, а момичетата за автор мъж.“ Дали предварително си го беше намислила или импровизира на момента?! - Не знам, все още се чудя, ала този и номер оказа наистина голямо влияние.

Преподавателката ми каза: „Не може да пишеш за Джек Лондон. Избери жена писател, или ако не знаеш за кого, пиши за романа „Джейн Еър“ и за писателката Шарлот Бронте“. - Прочетох романа във вече далечната 2000 г., ала последиците от тази случка обогатиха моето четене през годините може би като никоя друга.

Получи се лавинен ефект:
Първо, защото романът „Джейн Еър“ е увлекателно четиво – или поне моите спомени са такива.
Второ, защото в разговори за този роман научих за други интересни четива. Точно така прочетох „Чучулигата“ от Решат Нури и „Яж, моли се и обичай“ от Елизабет Гилбърт, както и няколко други по-малко известни, но не по-малко интересни книги.



Гласувай:
5



1. ard - здравей
09.01.2018 13:48
Прочетох откъсите, забавни са.
Благодаря за предложената книга като заглавие и автор.
За 5лева, наистина...понякога Колибри пускат книги за по 5лв.
цитирай
2. trakietsadobri - Здравей, Маги,
09.01.2018 14:39
В книгата има и много сериозни, дори философски откъси. Нямаше как да ги цитирам, защото това би означавало да препиша половината книга - не биха могли да бъдат разбрани иначе.

Радвам се, че „предложената книга като заглавие и автор“ ти е била забавна и интересна.

Тази книга, ако трябва да се оценява с пари, заслужава доста повече от пет лева. Явно издателите от „Колибри“, за наш късмет, са я издали или в голям тираж или могат да си позволят да я пуснат на тази цена, за да популяризират четенето на смислени четива.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031