Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 814907
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
27.07.2017 17:27 - Из „Жажда: Величко Минеков“ - филм от поредицата "Умно село"
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1232 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Думи из разказа на Величко Минеков
"Когато за първи път пипнах глина аз разбрах, че има друг свят на съществувание. ... Така, като я пипнах, беше много страшно – ток се прехвърли във мене. Щото разбрах, че нещо става. Моите ръце и нещо от вътре, така ми казва какво да правя – как да се моделира. И стана като душевна магия. Не мога никога да го забравя. 
...
Те са мълчаливи, но всяка говори за себе си, защото всяка преминава един много сложен процес. За да стигнеш или да поискаш да направиш дадена форма или скулптура, трябва да влезеш в състоянието, в което идва или се намира тази форма. 

Всяка скулптура или форма носи собствен свят. В това нейно затворено мълчание, всеки я гледа и всеки си обяснява това, което поиска от нея. Тя не говори, за това не и трябват думи. 
...
Аз съм ги направил хората да ги гледат, и ако случайно им се радват, от това по-хубаво няма.
...
Е нашата работа не е много лесна, тя е свързана с глина, с материали, с чукове, с длета, с камъни, с глина. По някой път един паметник се прави по няколко години, даже и по десет години. С идейните проекти, после с изпълнение, и всичко е във гранит, което всъщност не много лесен материал. 

Няма блъскане, когато си обичаш занаята, няма блъскане – всичко е много лесно и много приятно. Аз когато работех със камък, трябва да си призная, че тогава се чувствах най-добре. Усещах, че се движи тялото – така дишаш малко по-свободно и по-хубаво, има слънце, има вятър, има въздух. Контактуваш със природата, щото камъкът се работи винаги вънка, във една така жива среда."

- - - - - - -

Спирам с цитирането, по-интересно е да бъдат чути и видени живите думи и творби на автора. Ако ви е станало интересно вижте филма.



Гласувай:
7



1. emi1ts - Поздрави Добри!
27.07.2017 18:53
Благодаря за интересния филм!Вярно е ,че много малко знаем за българските таланти,творци!С благодарност и възхищение към Величко Минеков!Хубава вечер!
цитирай
2. trakietsadobri - Благодаря Емилия! Хубава вечер и от мен.
27.07.2017 19:14
Да, има много какво да учим. С благодарност и възхищение към Величко Минеков!
цитирай
3. zonko - Аз не мога да кажа, че съм някакъв фен ...
28.07.2017 09:29
Аз не мога да кажа, че съм някакъв фен на Величко Минеков, но наистина има някаква такава магия, като тази в думите му. Когато работиш нещо с желание, то не тежи, не те изморява толкова. И другото - когато познаваш добре материалите и ти е ясна целта, те сами те направляват кога, какво и колко трябва да направиш с тях. Някой от античните майстори казвал, че формата си е вътре в камъка и винаги си е била там, той само махал излишното.:)
Творчески поздрав!
цитирай
4. trakietsadobri - Цонко, творчески привет и от мен!
31.07.2017 12:42
До преди този филм само бях чувал името Величко Минеков.
Не съм подозирал, че толкова много от най-известните и живи паметници в страната са негови работи.

Филмът, и най-вече разказът на скулптора, ме оставиха с много позитивно усещане затова се опитах да цитирам думите му и споделих видеото.

Цонко, радвам се, че и за теб филмът е бил интересен.

За формата, съдържанието и проявленията на камъка, философите и древните творци не съм компетентен да размишлявам и беседвам. Щом казаното от древните майстори е било запомнено от човечеството през вековете, значи има причина за това.

Виж материалите на пръв поглед са по-ясна и съвременна категория, но ... и този въпрос е лесен само за хората, който ги дялат, месят и моделират.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031