Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 31424
Постинги: 112
Коментари: 164
Гласове: 560
Постинг
06.07 09:51 - Из романът „Внезапна зора - епично пътуване на Бодхидхарма. Донесъл Дзен и бойните изкуства в манастира Шаолин“ от Горан Пауъл
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 201 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.08 12:16


Пролог
Палава, Южна Индия, 507 г. сл. н.е

imageПроповедта за лотоса
...
Всички бяха дошли с една-единствена цел – да чуят думите на прочутия будистки учител Праджнатара.
...
Сред множеството обаче се намираше и един млад мъж, който не се интересуваше от бълнуванията на един стар монах. Името му, както и това на баща му, бе Сардили и единсвеното, което го вълнуваше, беше да се прибере вкъщи след дългия тренировъчен ден във Военната академия.
...
Отегчен, той се надигна да си ходи, но точно в този момент Праджнатара проговори отново:

   - Преди хиляди години, когато наближил края на дните на Буда, много се обсъждало кой да стане негов приемник. Кой от последователите най-добре разбирал мъдростта му? За да бъде решен този въпрос, било организирано събрание, последното, на което щял да присъства Буда, и то се провело в един прекрасен парк, подобен на този, но в Северна Индия.
Сардили седна отново, насилвайки се да изслуша разказа на учителя.
   - Хиляди хора отишли да чуят последната проповед на Буда. Но вместо да произнесе дълго слово, както правил обичайно, той нагазил в едно езерце и откъснал лотос. Показал го на своите последователи и те, подобно на вас, се зачудили какво означава това. Дори и най-старите ученици били озадачени. Буда обикновено говорил с часове и те слушали, убедени, че ако слушат достатъчно дълго, и те като Буда ще получат просветление. Но сега, когато предстояла най-важната проповед в живота му, Буда не произнесъл нито дума.
   Накрая някои от учениците му започнали да разискват и размишляват какво означава цветето. Буда ги чул, станал и поднесъл цветето поред на всеки един от тях. Всеки ученик се мъчел да отгатне значението му с тайната надежда да стане приемникът на Буда. Цветето било бог? Коренът бил земята? Стеблото било учението на Буда, което свързва Бог и Земята? Един след друг те се опитвали да отгатнат, всеки от тях предлагал нова идея, докато най-после Буда стигнал до Кашяпа, последният от учениците си, който не продумал нито дума, просто се усмихнал на своя учител. Тогава Буда дал цветето на Кашяпа и се обърнал към множеството: „Всичко, което има да се каже, вече е казано. Онова, което не е казано, остава за Кашяпа.“ Ето така Кашяпа станал приемникът на Буда.
    Тълпата седеше смълчана в очакване на обяснението, но вместо това Праджнатара възобнови мълчаливото съзерцаване на лотоса. Хората подвикваха, настояваха да им обясни смисъла на историята, но той не им обърна внимание и продължи да гледа цветето. Сардили се запита какво ли е видял Кашяпа в цветето, което да го накара се усмихне. Той се вгледа внимателно в лотоса на Праджнатара, дали пък няма да забележи нещо? Дори се усмихна, както направил Кашяпа, но пак не откри нов смисъл в цветето.
Объркана и разочарована, тълпата започна да се разпръсква. Но Сардали остана заедно с шепа хора, всички загледани в цветето, любопитни да узнаят значението му. Когато падна мрак, учениците на Праджнатара запалиха факли, а учителят им продължаваше безмълвното изучаване на лотоса. Минаха часове. 
...

...............................................

Така започва книгата и ... стана тя каквато стана!
Прочетох всичките 415 страници на рома „Внезапна зора“ за по-малко от едно денонощие. Отворих книгата в петък вечерта и я затворих в събота късен следобед. Прочетох „всичко на един дъх“ с малко сън по средата, и така щастливо преоткрих, че четенето на увлекателни книги е най-лесното чудо по земята.

Разбира се на мен ми беше лесно, но питайте го главният герой Сардили да ви разкаже неговата философско-бойно-житейска истина по въпроса, за да видите тогава как тази книга ще ви тресне.

Романът има от всичко по много и за всички: лобут и просветление; обич и интриги; дела и философия; пътуване и размисъл. Има дори пролог, части, епилог, исторически бележки и благодарности.

Повече от това в една книга трудно ще прочетете, дори и от класиците. Защото и малките и големите книги са памет споделена, ала това не е същото като сами да отгледате лотос докато практикувате борба и медитация, за да изучите всички светли истини на живота.

Музика:
New Karate Kid - Never Say Never (Justin Bieber) Lyrics
МЕЛЬНИЦА: "Дорога Сна" (сериал "Ведьмак")
Dragon and Phoenix / 龙凤呈祥 / Дракон и феникс
DragonArt -- Фэнгдж (птица феникс) - by Sapfera (speedpaint)
Art-Fest Дракон Востока ФениксГласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Октомври, 2017  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031