Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 815308
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
09.02.2017 19:14 - Животните в града - човешки любимци или градски бездомници?
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1792 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 09.12.2020 00:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
София, 8 февруари 2017 година. Три случки в петнадесет минути:

Вървя безгрижно към единия от двата големи квартални магазина, а по тротоара мила родна действителност - „ако до ако“, в най-различни цветове и състояния. Истинско минно поле от „изкуства“ и размазани изпражнения.

На стълбите, под стряхата, пред усмихнато отварящата се паст на магазина, „стои“ болна гугутка и бере душа с настръхнала перушина. Добър човек е сипал малко пшеница пред нея, да й даде храна и сила, но птичката явно е много уплашена от хората, въпреки че всички я жалят и никой не я закача.

Вратата на магазина, приканващо сама се отваря – прекрачвам прага разсеяно, мислейки за ранената птица. В малкото пространство, между безшумно затварящата се врата зад гърба ми и халето на магазина, стои вързано малко пале. Седи мирно на задните си лапи и любопитно, с широко отворени очи, търси вниманието и одобрението на всеки влизащ човек!

На връщане пътят ми минава покрай една тъжна къща с голям занемарен двор с куче пазач, което явно не е случило на стопани, защото от две години стои вързано и забравено в ъгъла, в сянката на двора. Кучешки живот – страшен!
Всеки път като мина от там се питам - защо хора, които не искат или не могат да гледат животно решават, че искат куче или друг „любимец“? Добре, че в последните години не съм виждал друг такъв кучешки живот. Дано не съм прав за това куче пазач. Никога не съм гледал куче, а и минавам покрай тази къща все по едно и също време – дано през останалите части на деня картината да е друга.



* * * * * * * * * * * * * 

Отношението и държанието на днешния българин към бездомните и домашните животни в градовете е изумително – хаотично-неподготвено и лутащо се между крайности.

Очевидно българина е обичал и обича животните. Най-видимо е това в Нета и Фейсбук!
Извън тази леко закачлива ирония, българинът наистина обича животните. Не само защото почти винаги буквално се разтапя когато ги вижда, храни или общува с тях, а най-вече за това, че наистина рядко ги връзва и практически никога не им слага намордник – дава им свобода. Дали това е вековна мъдрост или компенсаторен механизъм, не съм подготвен да разбера.

Животните в България – диви, бездомни и домашни, със сигурност са едни от най-свободните и обичани животни по света.

Тук природозащитниците сигурно няма да се съгласят с мен и сигурно ще са прави, защото българинът дава свобода на животните и ги обича, но явно все по-малко ги познава и разбира. А липсата на познание и разбиране води до ... глупост, агресия, глад и пепел.

„Музика“:
La Marche de l"empereur: The frozen world (Йmilie Simon)
    https://www.youtube.com/watch?v=ZvGqhI5xxk8
АВЛИГА И СЛАВЕЙ КРАЙ БУРГАС
    https://www.youtube.com/watch?v=_y-vLGwZRZo
Шаро и първият сняг – песен
    https://www.youtube.com/watch?v=uu3XV8AtJIA
Чело коте книжки
    https://www.youtube.com/watch?v=qm0ge-E5mWQ



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - "Отношението и държанието на ...
09.02.2017 19:34
"Отношението и държанието на днешния българин към бездомните и домашните животни в градовете е изумително – хаотично-неподготвено и лутащо се между крайности."
Много добре казано и май се отнася до отношението на българина към всичко.
цитирай
2. trakietsadobri - Мерлин, може би е така, а може би не!!
09.02.2017 19:52
Обобщаването рядко е вярно. Колкото „по-едро“ е обобщението, толкова по-рядко е вярно.
От друга страна, ако има дори малка доза истина в това, че българина е изумителен и обича да дава свобода на живота, в това би имало голям потенциал, особено ако се употреби за работа и градивно стопанисване на времето и всичко, което е около нас.
цитирай
3. zonko - Отношението към животните е може би ...
10.02.2017 08:45
Отношението към животните е може би съществен признак за цивилизованост. Някой път ме подсети да ти покажа една презентацийка за животните-актьори от филмите, които всички сме гледали. Имаше интересни неща.:)
цитирай
4. flymore - Не са много
10.02.2017 10:11
хората, които обичат животни и могат най-вече да ги понасят. За някого-животното е твар, незаслужаваща грижа, внимание, отношение. За други-животинките са част от живота на човек. Който уважава хората и обича природата, то, той е способен да обгрижи паднало, без крилца птиче, куче или котка, пострадали от човешко отношение.
Има хора и хора. Човеците намаляха.
Хареса ми постинга и тематиката, залегната в него.
Благодаря, Ви!
Да Ви е слънчево в душата!:)

цитирай
5. trakietsadobri - Vselena Sky, благодаря за пожеланието и за коментара.
10.02.2017 13:42
Генът на човека е добър. Щом ни има, значи има причина, иначе отдавна щяхме да сме изчезнали. От друга страна хората не са растения живеещи от светлина – за лошо или добро хората сме животни.

Щом хората сме животни, явно това също не е случайно, и сме такива, за да се движим и да учим урока на живота „Как изживяваме времето си – как се държим с другите животни и с всичко живо, и не живо.“

Каквито са мислите и постъпките ни, такива човеци ставаме.
цитирай
6. trakietsadobri - Zonko, със сигурност не им е лесно на кино актьорите – особено на кино животните.
10.02.2017 13:52
Отношението на животно(човек) към животно(човек) е път към себе си – лъкатушещо движение на махало тревопасно-хищническо.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031